Џон Кери: Јасно је да је ракетна батерија која је оборила малезијски авион дошла из Русије

john-kerry

Вашингтон — Џон Кери изјавио да је „јасно“ да је из Русије дошла ракетна батерија која је употребљена за обарање малезијског путничког авиона на истоку Украјине.

„Сасвим је јасно да је тај систем пребачен из Русије и дат (проруским) сепаратистима“ у Украјини, рекао је државни секретар САД за CNN.

Кери је нагласио да „изванредни посредни докази“ указују на одговорност Русије и проруских сепаратиста за испаљивање пројектила.

Навео је да САД „знају“ ко је испалио ракету на основу сателитских снимака и „знамо путању“ тог пројектила, „а знамо и време“, рекао је он и подсетио на разговоре сепаратиста пресретнуте на друштвеним мрежама.

„Ми са сигурношћу знамо да Украјинци нису имали такав систем (ракетну батерију) у том подручју у то време. Дакле, то јасно указује на сепаратисте“, рекао је Кери.

Стање на месту пада авиона Кери је описао као „гротескно“ и „супротно свему оном што су председник (Русије, Владимир) Путин и Русија рекли да ће учинити“.

Он је навео да су „пијани сепаратистички војници бацали тела у камионе, односећи и тела, и доказе с места“ пада олупине авиона. „Русија мора да уради нешто да то промени“, рекао је Кери.

Амерички председник Барак Обама и други западни лидери сматрају да је авион „Малезија ерлајнса“, док је летео на висини од 10.000 метара, оборен ракетом земља-ваздух испаљеном с територије под контролом сепаратиста.

(Бета)