СКАНДАЛ: ТО Чачак штампали мапу Србије без Космета

cakim
Фото: КМ Новине

Публикација Туристичке организације Чачка изазвала је недоумицу у петак на конференцији за новинаре те организације, јер је на карти Србије „избрисано“ Косово и Метохија.

У сали Градског већа, а поводом одржавања Сабора фрулаша у Прислоници, присутнима је јуче подељена промотивна брошура под називом „Манифестације, програм догађаја на подручју Чачка за 2014″, која потенцијалним посетиоцима овог дела наше земље треба да помогне да се лакше снађу у мноштву догађаја и одаберу за њих најприкладнији.

На корицама брошуре налази се карта Србије, чије границе не обухватају јужну покрајину, Косово и Метохију, већ је на том делу мапе видљива бела празнина, те смо за појашњење позвали челнике ТОЧ и града Чачка који су и говорили на конференцији.

Директор ТОЧ, Драгомир Савић, за Тањуг је рекао да је тај материјал штампан за Сајам туризма у Београду, да је већ тада примећена грешка, те да је брошура одмах повучена, односно није дељена на сајму и требало је да буде уништена.

„Техничко лице их је, без претходних консултација са мном, донело на јучерашњу конференцију и поделило мали број присутним новинарима“, рекао је Савић и додао да се због тога извинио присутнима.

Помоћник градоначелника за друштвене делатности Александар Дачић сматра да је то озбиљна грешка, која је, истина, случајно промакла, те напомиње да „мапа Србије не може бити штампана без Косова и Метохије, због чега материјал мора бити повучен и уништен“.

Вечерње Новости