Иринеј: Папа није позван на прославу Миланског едикта због опасности по његову безбедност од протераних Срба? Они демантују

irinej hocevar 1

БEOГРAД – Председник Kоалициjе удружења избjеглица Mиодраг Линта изразио jе данас жаљење због изjаве патриjарха Иринеjа у Kарловцу, да папа ниjе позван на централну прославу поводом 1.700 година од обjављивања Mиланског едикта, у Нишу, због протераних Срба, коjи негативно гледаjу на улогу цркве око тога.

„Протерани Срби нису били сметња доласку папе у Србиjу и поготово не потенциjална опасност по његову безбедност“, истиче Линта, додаjући да таква изjава патриjарха нема упоришта, ни у ближоj, ни у даљоj историjи и да наноси велику штету избеглицама у домаћоj и међународноj jавности.

Патриjарх Иринеj jе jош у два наврата рекао да су избеглице сметња и потенциjална безбедносна опасност доласку папе у Србиjу: у интервjуу за немачки дневник „франкфуртер алгемаjне цаjтунг“ септембра 2013. године и у интервjуу за Танјуг, jула 2012. године, подсетио jе Линта.

Oн додаjе да протерани Срби желе само да се кроз стални диjалог са Хрватском и БиХ врате њихова отета имовинска, стечена, статусна и друга права, да им се обезбеди слобода кретања, реши питање несталих лица, створе услови за одржив опстанак повратника и поштуjе национални и културни идентитет Срба у Хрватскоj и федерациjи БиХ.

„Поред тога, протерани Срби, али и велика већина грађана Србиjе, очекуjу да поглавар Римокатоличке цркве посети Jасеновац и осуди геноцид коjи jе почињен над српским народом у Другом светском рату“, навео jе Линта у саопштењу за jавност.

Танјуг