Српски посланици у „косовском парламенту“ се заклињу „републици Косово“

siptarska skupstina

Наши посланици у парламенту у Приштини данас преузимају мандате и ступају на дужност. У изјави се помиње Република Косово и заштита територијалне целовитости

Српски посланички десетерац данас ће у „парламенту“ у Приштини озваничити своје мандате, а процедура налаже да положе заклетву у којој се помињу „посланици Скупштине Републике Косова“ и „заштита територијалне целовитости Косова“.

Иако је готово извесно да представници српске заједнице неће моћи да избегну стављање потписа испод оваквог текста, од њих смо јуче чули да ће се о овом питању још једном консултовати пред саму седницу.

Према скупштинском пословнику, текст изјаве чита председавајући седнице, а посланици на крају треба да кажу: „Заклињем се!“ и сваки од њих потписује заклетву.

Јасмина Живковић из Штрпца, која је у претходном сазиву била посланик и која и данас седа у скупштинску клупу, каже нам да при полагању заклетве прошлог пута већина трибуна није ништа рекла, да се на то није обраћала посебна пажња, али да је текст морао да се потпише.

– Без обзира на то како гласи заклетва, ми је посматрамо само као техничку ствар која не прејудицира статус. У консултацијама са Београдом речено нам је да неће бити посебног модуса за српске посланике и да не постоји начин да будемо део институција без тог техничког корака, а наша жеља је да институционално бранимо свој положај и права – каже нам Живковићева.

На седници ће бити изабран и шеф посланичког клуба, као и кандидат „Српске листе“ за потпредседника Скупштине, пошто је једно од пет потпредседничких места загарантовано српској заједници.

Да би овај кандидат прошао биће му потребна проста већина, односно 61 глас. Иначе, у „парламент“ улази десет српских представника: девет са „Српске листе“ и Ненад Рашић, лидер Прогресивно-демократске странке.

Текст изјаве која ће се потписати од 2010. године пословник скупштине у Приштини предвиђа следећу заклетву: „Ја, посланик Скупштине Републике Косова, заклињем се да ћу часно и привржено обавити свој задатак и достојанствено представљати народ, да ћу радити у интересу Косова и свих његових грађана, да ћу се ангажовати за заштиту и поштовање уставности и законитости, за заштиту територијалне целовитости и институционалног интегритета Косова, за гарантовање слобода и права човека, у складу са законима земље и европским стандардима.“

Нека Гаши не прети багерима

Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић поручио је министру за просторно планирање у Приштини Дардану Гашију да не може да се залаже за решења договором, а да истовремено прети булдожерима.

– Ваљда су претње рушењем тргова мира део реторике времена иза нас, за која желимо да се не понови – навео је Ракић, додајући да „Парк мира“ не представља никакву блокаду кретања људи, што је демонстрирала и Едита Тахири, која је у друштву председника општине Јужна Митровица без проблема прошла мост.

(Д. Р. Ђорђевић – Вечерње новости)