Милорад Додик: Америчког амбасадора у БиХ прогласити персоном нон грата

milorad-dodik

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас писмо члановима Председништва Босне и Херцеговине и шефу дипломатије у којем тражи да покрену поступак проглашења отправника послова америчке амбасаде у БиХ Николаса Хила за непожељну особу у БиХ.

У писму Небојши Радмановићу, Бакиру Изетбеговићу, Жељку Комшићу и Златку Лагумџији, Додик наводи да ће тиме заштитити институцију председника Српске, али и укупни дигнитет свих институција у БиХ, предвиђених Дејтонским споразумом и Уставом.

У супротном, наводи, биће јасно потврђено да БиХ представља „де факто протекторат страних сила“ и да „нема могућност да обезбеди заштиту својих грађана и институција од непримереног мешања и напада страних дипломата у БиХ“.

Додик каже да се обраћа члановима Председништва и шефу дипломатије с обзиром да су по одредбама Дејтонског споразума и Устава БиХ задужени за вођење спољне политике, у шта су укључени и билатерални односи са другим државама и њиховим дипломатско-конзуларним представништвима у БиХ.

„Верујем да сте упознати са изјавама које је Хил дао приликом предавања на Универзитету у Тузли, као и са чињеницом да су те изјаве пренесене у свим водећим медијима у БиХ, али и региону“, наводи Додик.

У поменутим изјавама, али и више пута раније, Хил је, оцењује ентитетски председник, „изашао не само из оквира дипломатског говора и односа према унутрашњо-политчким темама земље домаћина, него је изашао из оквира пристојног говора уопште“, преноси Фена.

„Експлицитне оцене о карактеру носилаца највиших функција власти у РС-у, крајње негативни коментари, недвосмислено усмеравање оштрице таквих коментара према функцији председника РС коју обављам, прешли су границе у којима су се могле толерисати“, пише Додик.

Ентитетски председник додаје да је савршено јасно да се те поруке шаљу уочи предизборне кампање са очитим циљем наношења штете политичким субјектима на власти у РС, односно у корист опозиције.

Додик сматра да је крајње време да се предузму мере и стави „тачка на такву врсту јавног дискурса које су поједине дипломате, а поготово Хилл, заузеле“.

„Сходно вашем даљем поступању у овом случају јавност ће стећи прилику да се увери у карактер БиХ и њених институција, а институције РС опредијелиће своје даље кораке“, поручује Додик.

Коментаришући Хилову изјаву да у Српској кључа незадовољство због, како је навео, ендемске корупције руководства тог ентитета, Додик је раније поручио да Хил „безочно лаже“ – да је лаж све што је рекао и све што говори.

(Танјуг)