ПОСЛЕДЊА ВЕСТ: У Украјини оборен путнички авион! (ВИДЕО)

ukrajina-malezijski1

КИЈЕВ, МОСКВА – Малезијски авион са 295 путника и чланова посаде оборен је пројектилом земља-ваздух изнад Украјине у близини границе са Русијом, јављају агенције позивајући се на извор украјинског Министарства унутрашњих послова, а „Малезија ерлајнс“ је саопштила да је изгубила контакт са тим авионом и да прикупља информације. Агенције јављају, позивајући се на различите изворе, да нико није преживео.

20.20 – Очевици јављају да на месту на којем је пао Боинг 777 горе олупине авиона, мртва тела путника и њихове ствари су разбацани по читавом насељу Грабово.

У Савету безбедности самопроглашене Доњецке Народне Републике су изјавил да има и повређених мештана.

19.25 – Руска авио-компанија „Аерофлот“, немачка „Луфтханза“, француски „Ер Франс“ и турски „Туркиш ерлајнс“ јавили да ће њихови авиони избегавати ваздушни простор источне Украјине, јавља Ројтерс.

18.30 – Из служби хитне помоћи наводе да је пронађено најмање сто тела до сада. Делови летелице се налазе у пречнику од 15 километара од места пада, и у бојама су малезијске авио-компаније, наводе очевици, јавља Ројтерс.

Барак Обама и Владимир Путин имали хитан разговор

Вашингтон — Председници Русије и САД Владимир Путин и Барак Обама одмах су се чули телефоном након што се у Украјини близу границе са Русијом срушио путнички авион.

АП наводи да је Обама о овоме разговарао телефоном са председником Путином, али и да Бела кућа за сада одбија да потврди наводе да је путнички авион Малезијан ерлајнса са 295 путника и чланова посаде оборен.

Ројтерс преноси да је председник Обама наредио америчким званичницима да буду у контакту са украјинским званичницима у вези са околностима пада авиона.

Авион боингу 777-200, лет МХ17, који је летео из Амстердама у Куала Лумпур, пао је у Украјини на око 60 км од границе са Русијом.

Власт у Кијеву је одмах искориситла прилику да за пад авиона оптужи проруске сепаратисте на истоку Украјине уз оштре оптужбе на рачун председника Русије Владимира Путина.

Проруске снаге из Доњецке области одбацују било какву умешаност у ову несрећу тврдећи да они ни немају оружје нити ракете које би могле да оборе путнички авион који лети на великим висинама. Они пак тврде да су украјинске војне снаге могле да учине тако нешто. 

Петро Порошенко: Украјинске снаге нису пуцале ни у какву мету у ваздуху

Украјинске оружане снаге нису пуцале ни у какву мету у ваздуху, изјавио је данас украјински председник Петро Порошенко.

„Не искључујемо да је тај авион оборен, али наглашавамо да оружане снаге Украјине нису предузеле акцију ни против једне ваздушне мете“, рекао је Порошенко, преноси АП.

„Сигурни смо да ће они који су криви за ову трагедију бити позвани на одговорност“, закључио је украјински председник.

Лидер проруских снага на истоку Украјине Александар Бородај оптужио је украјинске државне снаге да су обориле малезијски авион, пренео је Ројтерс.

У међувремену, украјински премијер Арсениј Јацењук је наложио покретање хитне истраге о том инциденту.

Александар Бородај: ДНР нема оружје које може да обори авион на тој висини

Народна војска не поседује оружје које би могло да обори путнички авион на висини од 10 хиљада метара, изјавио је премијер Доњецке Народне Републике Александар Бородај.

Бородај каже да је срушени авион мањи од Боинга. Осим тога, премијер подсећа да је Кијев затворио небо над Доњецком и Луганском за цивилну авијацију.

Саветник министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко је раније изјавио да је авион погођен противавионском ракетом „бук“, која може да погоди циљ на висини од 25 километара.

У четвртак је у Доњецкој области пао и транспортни авион украјинске војске Ан-26.

ДНР: Нисмо одговорни за пад малезијског авиона

У малезијском Боингу који се срушио на истоку Украјине није било држављана Русије. Саветник МУП-а Украјине Антон Герашченко је изјавио да су путнички авион срушили устаници противавионским ракетама „бук“.

У самопроглашеној Доњецкој Народној Републици кажу да народна војска није одговорна за трагични догађај.

Малезијски „Боинг 777“ срушио се на граници Украјине и Русије, Русија тврди да је оборен 

Малезијски путнички авион „боинг 777“ срушио се данас у Украјини, код границе с Русијом, пренео је Ројтерс. Како јавља Интерфакс, Русија тврди да је авион оборен.

О паду авиона јавила је руска агенција Интерфакс, позивајући се на изворе из ваздухопловне индустрије. Ројтерс није одмах могао да потврди ову информацију.

У малезијском авиону налазило се 259 људи, пренео је Ројтерс. „Бизнис инсајдер“, међутим, наводи да је у авиону било 280 путника и 15 чланова посаде.

Наводи се да је „боинг“ био на лету од Амстердама до Куала Лумпура, пренео је Интерфакс.

Малезијски авиопревозник потврдио је да се догодила несрећа и ускоро се очекује званично саопштење.

Интерфакс наводи да је авион пао око 50 километара пре уласка у руски ваздушни простор.

„Боинг“ је, пре него што је ушао у ваздушни простор Русије, почео да пада, а пронађен је изгорео на украјинском тлу, навео је неименовани извор, пренео је „Бизнис инсајдер“.

Војни стручњак Дмитриј Тимчук изјавио је да се авион срушио северно од Тореза у региону Доњецка. Ово подручје контролишу проруски сепаратисти који се боре са украјинском војском.

Медији подсећају да се данашња несрећа догодила свега неколико месеци након што је лет МХ370 „Малезија ерлајнса“ нестао 8. марта. Овај авион још није пронађен.

Интерфакс: Малезијски боинг са 295 људи се срушио у Украјини у близини границе са Русијом

МОСКВА – Малезијски авион са 295 путника и чланова посаде срушио се у Украјини у близни границе са Русијом, јавио је Интерфакс позивајући се на изворе из ваздухопловне индустрије.

Како је пренео Ројтерс, реч је о боингу који је летео из Амстердама у Куала Лумпур.

Ројтерс наводи и да, за сада, није могао да добије потврду за извештај Интерфакса.

(Танјуг-РТС-Блиц-Глас Русије)