Јацењук: Доста је Путина, време је да се прекине стварање Велике Русије на рачун Украјине

Arsenij-Jaceniuk

Кијев — Арсениј Јацењук рекао је да нове санкције које су Москви увеле САД и ЕУ показују да не успевају руски покушаји да поделе Вашингтон и Бирсел.

„Сви покушаји Русије да подели Европску унију и спречи да се Европска унија и Сједињене Америчке Државе сложе, били су осуђени на пропаст“, рекао је Јацењук и оптужио Москву да шаље проируским снагама на истоку Украјине на десетине тернкова, ручне ракетне бацаче и обавештајне агенте, пренео је Ројтерс.

Обраћајући се члановима владе, Јацењук је поручио Русији да престане да снабдева оружјем проруске снаге, које су биле приморане да се повуку у два највећа регионална центра, пошто је Кијев појачао оно што назива антитерористичком операцијом на истоку земље.

„Доста је било Владимира Владимировича (Путина). Време је да се оконча рат, да се прекине подршка бандитима и сепаратистима и стварање Велике Русије на рачун Украјине“, рекао је Јацењук.

„Руско руководство се занело са идејом руског национализма и одлучило да Украјина постане ратно позориште да би се повећалии рејтинзи подршке руској влади и лидерима“, рекао је Јацењук.

Подсетимо, лидери ЕУ договорили се да пооштре санкције Москви, укључујући и меру да буду кажњене оне руске фирме повезане са актвностима којима се дестабилизује Кијев. Амерички списак санкција против Русије данас проширен именима нових функционера и водећих руских компанија и банака.

Руски председник Владимир Путин упозорио је да ће америчке санкције довести односе са Русијом „у безизлазну ситуацију“ и да ће такве мере изазвати „бумеранг ефекат“.

(Танјуг)