Николић поручио донаторима из ЕУ: „Познајем свој народ, ову доброту вам ни наши потомци неће заборавити“

Tomislav Nikolic

Брисел — За отклањање последица поплава у Србији, на донаторској конференцији у Бриселу прикупљено је 995 милиона евра, а за БиХ 809 милиона.

Представници 23 међународне организације и 60 земаља обећали су да ће доставити ову суму. Једна трећина средстава су донације, а остало су повољни зајмови.

Цифра од 1,7 милијарди евра помоћи за Србију и Босну и Херцеговину, која је данас поменута на донаторској конференцији је импозантна, али је треба узети са резервом, каже министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Још увек не знамо колико је новца намењено Србији, а колико БиХ“, упозорила је Јоксимовићева и објаснила да само мањи део поменуте суме представља свеж новац.

Брисел — Европска унија ће издвојити укупно 195 милиона евра за санацију штета од поплава у Србији и Босни и Херцеговини, рекао је комесар за проширење ЕУ Штефан Филе.

„Од укупно 195 милиона евра, 85 милиона биће идзвојено за БиХ, 80 милиона за Србији, а 30 милиона ће се тицати регионалних мера за намиривање штете“, рекао је Филе и додао да је ЕК затражила од земаља чланица додатних 123 мииона евра за даљу обнову и превенцију поплава.

Председник Србије Томислав Николић захвалио се учесницима Донаторске конференције на солидарности и подршци Србији и Босни и Херцеговини и истакао да је поносан председник Србије, земље чија је исправна и чврста позиција у Бриселу окупила њене пријатеље.

„Србија доброчинство не заборавља, подигла је споменик захвалности Француској за помоћ у Првом светском рату, обележиће достојно, спомеником у неком од поплављених градова, и ово до сада незабележено сврставање целог света уз наш народ. Биће то опомена да поштујемо природу, али и споменик који ће овековечити људску солидарност – врлину на коју смо сви заједно поносни. Познајем свој народ, ову доброту вам ни наши потомци неће заборавити“, поручио је Николић, а преноси Танјуг.

Николић је учеснике конференције обавестио да је Влада Србије након темељних процена и у сарадњи са ЕУ и УН сачинила је Извештај и процену штете у погледу поплава и да она износи 1,5 милијарду евра.

„Посебно су погођени стамбени сектор, здравство, образовање, пољопривреда, систем за одбрану од поплава, рударство и енергетика, производња и трговина, водоснабдевање, отпадне воде и отпад, животна средина, саобраћај и комуникације. Са непосредним последицама поплава носићемо се годинама, а сасвим је извесно да ће ова природна катастрофа изазвати рецесију у српској економији“, упозорио је Николић.

То значи да ће, према проценама, у 2014. години српска економија забележити пад од 0,4 одсто уместо раста од 0,5 одсто као што се предвиђало претходним пројекцијама, указао је он.

Наводећи да Србија не може да надоканди сву штету донацијама и помоћи и да ће можда три четвртине морати сама да поднесе, Николић је рекао:

„Не желим вам никад ово, али знајте да Србија уме да се одужи за пријатељство. Србија неће да моли ни за какву помоћ, неће да инсистира на томе да ли има на нешто право или не. Ово је време за солидарност, а не за молбу“, рекао је председник Србије.

Он се најискреније захвалио Француском предсденику Франсоа Оланду који се, како је подвукао, без премишљања прихватио да та земља буде покровитељ овог скупа солидарности и доброте.

Како је рекао, Србија ће запамтити речи Франсоа Оланда којима се обратио српском председнику за време мајске посете Француској.

„Ваше присуство у Француској је прилика да се чује апел који сте изнели – апел за помоћ Србији и Босни и Херцеговини. Можемо врло брзо да се одлучимо о сазивању донаторске конференције. У тренутку када има толико унесрећених у Србији морамо показати колико смо одговорни и солидарни. „Зато смо овде, рекао је данас Николић, додавши да зато „од данас Срби и остали грађани Србије могу мирно да кажу да у целом свету имају пријатеље и да је то диван осећај“.

„Много лепши него када пријатеље бројите прстима на једној руци“, додао је Николић цитирајући Нобеловца Иву Андрића: „Код људи који нам постану блиски ми све појединости првог додира с њима обично заборављамо; изгледа нам као да смо их вазда знали и као да су одувек с нама били“.

„Драги пријатељи, од данас сте нам сви ви још блискији“, поручио је Николић.

Председник Србије се захвалио генералном секретару УН Бан Кимуну јер је показао разумевање и подршку за идеју о одржавању донаторске конференције, ЕУ и посебно Словенији на организацији и данашњем гостопримству, као и француском председнику који се одмах без предомишљања прихватио да његова земља буде покровитељ скупа солидарности и доброте.

„Веома ценим и посвећеност и ангажман званичника ЕУ, посебно Комесара ЕУ за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и ванредне ситуације Кристалине Георгијеве која је одмах посетила Србију, обишла поплављена подручја и предала неопходну опрему за ургентно отклањање последица поплава“ навео је Николић истичући и подршку Комесара ЕУ за регионални развој Јоханеса Хана.

Посебно је истакао и ефикасно реаговање УН и агенција УНДП, које су дале кључни допринос у утврђивању штете, одао признање Црвеном крсту Србије, њиховој сарадњи са Црвеним крстом других држава и свим хуманитарним организацијама у Србији.

Николић је такође подсетио да је Србија примила помоћ од 14 земаља – Немачке, Словеније, Бугарске, Аустрије, Чешке, Француске, Данске, Румуније, Русије, Белорусије, Мађарске, Хрватске, Македоније и Црне Горе (билатерално).

„Хуманитарну помоћ у храни, води и опреми, упутили су Европска комисија, ОЕБС, УН, Светски програм за храну, као и Азербејџан, Белорусија, Велика Британија, Израел, Јапан, Румунија, Русија, САД, Уједињени Арапски Емирати, Туркменистан и бројни приватни донатори“, навео је Николић и подсетио шта су све за време самих поплава и после њих учинили разни међуанродни тимови.

„Осим мера за хитну помоћ, очекујемо да ће ЕУ пружити подршку и кроз Фонд солидарности ЕУ, при чему ће Србију третирати као земљу чланицу. Ценимо што је ЕУ показала разумевање да се подршка Србији оствари и кроз фондове претприступне помоћи и то из преосталих средстава из претходних буџетских година, који из разних разлога нису потрошени, те се могу брзо ангажовати.

Конференција нада за сваког човека

Очекујемо финализацију одлуке о реализацији и ових средстава“, рекао је Николић.

Истичући да ова донаторска конференција представља наду сваком човеку у Србији да постоји будућност у којој ће обновити своје животе и перспективу својој деци, Николић каже:

„Делимо исту планету. Данас је страдала Србија, сутра ко зна где и која земља. Природа је, ипак, непредвидива. У сваком злу има и нечег доброг. Свет уједињен у жељи да помогне само је једно од њих. Из ове катастрофе стиже и поука целом свету: нужно је да сви заједно координирамо активности на плану ублажавања последица временских непогода.“

Ако се не предузму мере које ће ограничити пораст глобалне температуре, постоји реална опасност да ће екстремне временске неприлике проузроковане климатским променама, у будућности бити још интензивније, упозори је Николић, додавши да је Србија суштински заинтересована за реализацију циљева одрживог развоја у чијем формулисању активно учествује, као и за постизање решења и консензуса о климатским променама.

Како је рекао, Србији је потребна помоћ у санирању штете и у стварању услова да могу да се примене превентивне мере заштите од поплава.

„Србија ће радити на унапређењу цивилне заштите и оспособљавању људства и константном унапређењу предвиђених мера које се преузимају када наступи опасност од пробоја насипа или наиласка водених бујица. Истовремено је неопходна помоћ у набавци опреме за санирање последица, као што су пумпе, агрегати, опрема за сушење, шатори, пољски кревети…“, рекао је председник Србије.

Штефан Филе: Морамо да помогнемо Србији и БиХ

„Морамо да помогнемо Србији и БиХ у изградњи инфраструктуре и обнови кућа оштећених у поплавама“, рекао је европски комесар за проширење Штефан Филе отварајући скуп, преноси Фонет.

Филе је указао да су мајске поплаве на разоран начин погодиле Србију и БиХ, као и да је он поносан на брзи одговор ЕУ у помоћи угроженима.

Србији и Босни и Херцеговини морамо да помогнемо да ојачају системе за превенцију временских катастрофа. Сваки евро који се уложи у систем превенције седмоструко се враћа, истакао је Филе и позвао на вечу регионалну сарадњу у одбрани од поплава.

Европски комесар за проширење је позвао Србију и Босну и Херцеговину да се прикључе Механизму европске цивилне заштите.

За шест месеци ћемо организовати нову конеференцију како бисмо видели шта је од онога што се данас најави урађено, рекао је Филе и позвао Србију и БиХ да помоћ донатора користе на одговоран начин.

Филе је одао признање свим земљама које су помогле Србији и БиХ, а захвалио је и премијерима Француске и Словеније, Лорану Фабијусу и Аленки Братушек за помоћ у организовању донаторске конференције.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да ће обнова БиХ и Србије после катастрофалних мајских поплава бити могућа само ако се буде радило заједно и захвалио на солидарности и подршци.

„Природна катастрофа која нас је задесила није познавала границе, али ни одговори влада нису познавали границе. Било је сарадње и солидарности током поплава, а она се наставила и кад се вода повукла“, рекао је Изетбеговић.

(РТС)