Зоран Бабић: Промена Устава нас у сваком случају чека

Zoran-Babic-SNS

БЕОГРАД – Србији предстоји усвајање новог Устава, најавили су данас посланици Скупштине Србије и нагласили да је потребан консензус о томе шта се мења, као и да је то део процеса приступања Европској унији (ЕУ).

Промена Устава је део завршне фазе приступања ЕУ, тако да нас промена овог акта у сваком случају чека, рекао је новинарима у Скупштини Србије шеф посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Зоран Бабић.

Он је рекао да се СНС залаже за ефикаснију, јефитинију државу, као и бољи, ефикаснији и мањи парламент од 150 посланика, што је од раније иницијатива те странке на којој ће инсистирати.

„Ако ми планирамо да до 2020. године будемо у ЕУ претходно ћемо морати да променимо Устав“, рекла је посланица Нове Србије Дубравка Филиповски.

Према њеним речима, када ће се створити политичка воља и који ће се делови Устава променити у овом тренутку је преурањено говорити с обзиром да су привредни опоравак, економска консолидација и санирање последица поплава сада на првом месту.

Посланик Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић рекао је да питање Устава не треба сводити на дневно политичку тему, већ је потребан општи консензус свих релевантних политичких чинилаца на сцени Србије.

„Ми јесмо спремни за разговор, али морамо да имамо јасну политичку платформу, полазну платформу шта је то што треба да променимо“, рекао је Милићевић.

Шеф посланичке групе Нове демократске странке Марко Ђуришић оценио је да постоје бројни делови Устава које треба променити.

„Ми смо спремни да се укључимо у дијалог о промени дела или целог Устава, али није на нама да покренемо ту врсту дијалога“, рекао је Ђуришић.

Председник Нове странке Зоран Живковић је рекао да Устав треба да се мења и да се о томе слажу све политичке странке, као и да га „брани само Војислав Коштуница, а можда ни Коштуница“.

(Фонет)