Украјина: Снаге самоодбране ДНР прешле у контраофанзиву

igor-strelkov-foto-reuters-1405506125-535775

13:11 – Војска ЛНР жели да размени заробљене пилоте

Војска самопроглашене Луганске Народне Републике намерава да ослободи заробљену посаду украјинског авиона Ан-26 срушеног код Луганска и добије заузврат војнике које су заробиле украјинске снаге, изјавио је представник самоодбране.

„Сада се преговара о размени заробљеника, али о роковима те размене је рано говорити“, рекао је он.

У понедељак 14. јула украјинска војска је саопштила да је у Луганској области нестао авион Ан-26, а касније се сазнало да су га устаници срушили. Два члана посаде су заробљена. „Имамо двојицу. Све је у реду. Они нису ухапшени, већ задржани“, рекли су јуче припадници самоодбране ЛНР.

13:04 – Породице војника протестују испред администрације Порошенка

Породице војника који учествују у специјалној операцији на југоистоку Украјине протестују испред администрације председника Петра Порошенка у Кијеву, јавља украјинска информативна агенција УНИАН.

„Неки траже да се врате војници који су у првим борбеним редовима од почетка конфликта, други тврде да њихови рођаци немају елементарне услове за живот, пију воду из бара“, каже се у саопштењу.

„Окупљени су посебно забринути јер у првим борбеним редовима ратују искључиво обични грађани. Тамо нема државних чиновника нити њихове деце“, јавља УНИАН. 

12.28 – У региону Доњецка данас је дошло до експлозије, која је оштетила пругу између места Новобахмутовка и Горловке, саопшила је прес служба Украјинских железница. У овој експлозији није било људских жртава, ни повређених, преноси Итар-Тас.

Ово је у последње време друга експлозија на истом делу пруге. У последња три дана у доњецком региону у ваздух су дигнута три моста – на аутопуту Ростов – Харков, на прузи у близини Бахмутовке и на реци Северски Донец, близу села Закотноје. Још два моста су дигнута у ваздух у луганском региону – један преко реке Северски Донец други на прузи изнад реке Тепле.

12.22 – У Доњецку уведен полицијски час и проглашено ратно стање

Због претњи с којима се суочава Доњецк, око којег се воде борбе, и због потребе да се спрече ексцеси и сачувају животи и здравље цивилног становништва, команда снага милиције проглашава ратно стање и полицијски час, јавља прес служба самопроглашене Доњецке Народне Републике.

На сајту прес службе ДНР објављено је наређење под насловом „Налог команданта милиције Доњецке Народне Репубике“, где се наводи да се у граду Доњецку уводи полицијски час од 23.00 до 06.00.

Такође се у неким градским подручјима проглашава ратно стање, а гранична подручја стављају се под војну управу.

Испод је потписан командант снага самоодбране ДНР Игор Стрелков.

12.00 – Породице војника протестују испред администрације Порошенка

Породице војника који учествују у специјалној операцији на југоистоку Украјине протестују испред администрације председника Петра Порошенка у Кијеву, јавља украјинска информативна агенција УНИАН.

„Неки траже да се врате војници који су у првим борбеним редовима од почетка конфликта, други тврде да њихови рођаци немају елементарне услове за живот, пију воду из бара“, каже се у саопштењу.

„Окупљени су посебно забринути јер у првим борбеним редовима ратују искључиво обични грађани. Тамо нема државних чиновника нити њихове деце“, јавља УНИАН.

11.51 – Снаге самоодбране ДНР прешле у контраофанзиву

ДОЊЕЦК – Снаге самоодбране самопроглашене Доњецке Народне Републике прешле су у офанзиву и напале положаје украјинске армије код села Мариновке, а украјинска ратна авијација узвратила је ваздушним нападима по граду Шахтјерску, јавља 1РУ.ТВ.

Украјинска војска је одбила удар код Мариновке и борбе су се прошириле на Степановку, а затим према селу Тарани.

Украјински борбени авион Сухој 25 бомбардовао је град Шахтјерск у ДНР, у којем живи око 60.000 људи, али засад се не знају размере разарања јер још нема података о жртвама.

У самом граду Доњецку становници су известили да је на различитим крајевима града током ноћи било пуцњава. Такође су чули звуке украјинских ратних авиона који су ниско летели.

11.45 – Једна особа је погинула а девет је повређено у сукобима у Луганску у протекла 24 сата, јавља скупштина града Луганска, преноси Кијев пост. 

11:35 – Снимак спасавања детета из рушевина у Снежном

Из рушевина једне од стамбених зграда које је украјинска армија гранатирала у граду Снежноје у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици извучен је седмогодишњи дечак који је чудом преживео!

Мали Богдан је био затрпан дубоко испод неколико тона тешких остатака седмоспратнице, а операција спасавања била је страховито мучна.

Пошто је украјинска артиљерија напала Снежноје у рано јутро, око 6.30, док су људи још спавали, број жртава био је велики – спасиоци су извукли из рушевина само те зграде 11 мртвих и осам повређених.

Вапаји детета зачули су се кад је операција рашчишћавања већ одмакла; дечак је био сувише дубоко затрпан. Спасиоци су га све време дозивали и храбрили, а малишан се добро држао – једино би их повремено дозивао да би чули где је и ту копали.

Богданов тата и остали спасиоци су голим рукама и лопатама копали да дођу до детета, а отац му је стално говорио „Богдане, смири се“.

У неко доба су успели да му додају флашицу воде.

Кад је подигнут последњи бетонски блок, видели су да је малишан стешњен испод даске која му је живот спасла; бетонски блок је пао преко ње, а не на дете.

Богдан је лежао на стомачићу, али нису могли да га извуку док сасвим не уклоне бетонски блок.

11:26 – ОЕБС: Сепаратисти немају воље за дијалог

Кијев — Контакт-група за украјинску кризу изразила је данас жаљење због тога што проруски сепаратисти у Украјини немају воље да се успостави дијалог.

Контакт-групу за украјински кризу чине представници Украјине, Русије, ОЕБС-а.

Видео-конфренција која је данас требало да се одржи с представницима сепратистима на иницијативу Европљана, није одржана.

„Нажалост, видео-конференција са сепаратистима предвиђена за данас није одржана“, пише у саопштењу Контакт-групе, објављено је на сајту Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Како се додаје, то указује на недостатак добре воље сепаратиста да се започну преговори о прекиду ватре.

11:06 – Гранате поново испаљене на територију Русије

Две украјинске гранате су у среду ујутро експлодирале на територији Русије у близини прелаза „Кујбишево“, рекао је представник Јужне царинске управе РФ. Он каже да су гранате испаљене са стране украјинског прелаза „Мариновка“.

Извор је такође додао да је прошле ноћи персонал руског прелаза „Новошахтинск“ евакуисан. Пуцњава се чула и на прелазима „Гуково“ и „Доњецк“ али они нису затворени.

10:33 – Петро Порошенко: ЕУ треба да предузме чврсту акцију против Русије

КИЈЕВ – Украјински председник Петро Порошенко позвао је Европску унију да на данашњем самиту европских лидера у Бриселу предузме чврсту акцију против Русије поводом сукоба са проруским снагама у источним регионима Украјине.

Порошенко је разговарао са председником Европског савета Херманом ван Ромпејем након што су се интензивирали сукоби на истоку Украјине где Кијев тврди да су Руси учествовали у ваздушном нападу на једну стамбену зону и да су оборили један војни транспортни авион, саопштено је на вебсајту украјинског председника.

Порошенко је позвао ЕУ да „покаже снажан став“ и спремност на акцију како би подржала Украјину, наводи се у саопштењу, а преноси АФП.

10.25 – Русија очекује ОЕБС мисију на граници са Украјином

Посматрачи ОЕБС-а треба данас да дођу на граничне прелазе „Доњецк“ и „Гуково“ на руско-украјинској граници. Мисију је позвала руска страна, стоји у саопштењу прес службе МИП-а РФ.

У спољнополитичком ресору кажу да се о мисији ОЕБС-а на прелазима „Доњецк“ и „Гуково“ преговара последњих седмица, али је та иницијатива „наишла на неконструктивни прилаз неких делегација ОЕБС-а, пре свега британске“.

На седници Сталног савета ОЕБС-а је фактички блокирана могућност да се већ 15. јула донесе одлука о слању посматрача, кажу у руском МИП-у.

09.50 – Две гранате испаљене из Украније на територију Русије

Две гранате испаљене из Украјине пале су јутрос на територију Русије у близини граничног прелаза Куибјашево, изјавио је представник за штампу пограничне службе за југ Русије Рајан Фарукшин Итар Тасс-у.

Запослени на пограничном прелазу Куибјашево евакуисани су из зграде царине у 7.50 часова након што су исапаљене две гранате са украјинског граничног прелаза Мариновка.

Фарукшин је рекао да су гранате експлодирале изван граничног прелаза и да том приликом нико није повређен.

Он је додао и да су и запослени на граничном прелазу Новошакхтинск евакуисани током ноћи, у 3.40 часова, након што се чула пуцњава на украјинском граничном прелазу Долзхански.

Након што је престала пуцњава запослени су се вратили на тај гранични прелаз.

09.35 – Савет ДНР и ЛНР: Границе Луганска и Доњецка су границе суверених држава

Савет народних република Доњецка и Луганска је прогласио границе својих региона границама суверених држава, објављено је на Твитеру.

Парламент Савеза самопроглашених народних република ДНР и ЛНР је дао Врховној ради Украјини 24 сата да прекине оружани напад на регион.

Затим ће се сви незаконити војни одреди класификовати као терористички. Украјинским војницима који се налазе на територији ДНР и ЛНР су такође дали један дан да положе војничку заклетву на верност новим републикама.

09.40 – Неименовани амерички и европски званичницу су изјавили да администрација председника САД Барака Обаме разматра увођење једностраних санкција Русији због њених поступака у Украјини.

САД су до сада инсистирале на томе да санкције Русији буду усклађене са европским санкцијама како би се постигао максималан ефекат, а Запад био уједињени фронт. Али званичници кажу да су САД сада спремне да саме уведу санкције Русији ако званичници ЕУ не буду увели оштре санкције у среду на састанку у Бриселу, наводи АП. Амерички званичник је прецизирао да ће коначне одлуке бити донете тек после европског састанка.

09.25 – Џозеф Бајден: САД и ЕУ разматрају нове мере против Русије

Сједињене Америчке Државе и Европска унија разматрају нове мере против Русије, због умешаности Москве у сукобе у Украјини, рекао је потпредседник САД Џозеф Бајден у телефонском разговору са украјинским председником Петром Порошенком, јавља данас АП.

Бела кућа је саопштила да су Бајден и Порошенко разговарали о подршци Москве проруским сепаратистима и новом заоштравању сукоба.

Порошенко је изјавио да је Кијев, уз посредовање Организације за европску безбедност и сарадњу, покушао да организује састанак представника сепаратиста, Русије и Украјине, али да су побуњеници одбили да учествују у разговорима.

Вашингтон разматра увођење санкција против Русије, док европске земље оклевају у примени оштријих мера према Москви.

09.15 – Игор Безлер: У украјинској војсци доста страних плаћеника

Страни плаћеници ратују против народне војске на истоку Украјине, изјавио је за РИА Новости командант града Горловка Игор Безлер.

„Наравно“, одговорио је Безлер на питање има ли странаца у редовима украјинске војске. „У Артјомовску смо скинули с убијеног знак француске Легије странаца. Тај нимало није личио на Словена. Арапин“, каже Безлер.

По речима Безлера, у групи која је учествовала у чувеном сукобу 450 против 30 (устаника) говорило се на енглеском језику и коришћено је страно оружје.

„Запленили смо аутомат GSG којег нема у украјинској војсци“, каже командант Горловке.

Уторак, 15. јул:

22.00 – У Доњецку је прекинуто емитовање свих украјинских канала, саопштили су за РИА Новости у комитету за ТВ, радио и информационе технологије самопроглашене Доњецке народне републике.

21.50 – Андреј Лисенко: За време антитерористичке акције у Донбасу је погинуло 258 украјинских војника, а 922 су рањена

За време антитерористичке акције у Донбасу је погинуло 258 украјинских војника, а 922 су рањена. У заробљеништву народне војске се налази 45 војника. Ове податке је саопштио председник информационог центра Савета народне безбедности и одбране Украјине Андреј Лисенко.

Војна операција у Доњецкој и Луганској области се води од средине априла. Према подацима народне војске, руководство „специјалне операције“ је неколико пута смањило број својих губитака.

(Глас Русије-Фонет-Бета-Блиц-НСПМ)