Срби подржавају Харадинаја?

ramush-haradinaj

Док се склапају постизборне комбинације у Приштини српски посланици биће вероватно тас на ваги у формирању власти, пошто лидери ривалских албанских партија рачунају управо на подршку трибуна из „Српске листе“. Према незваничним информацијама, наши сународници су, засад, ближи сарадњи са блоком који предводи Рамуш Харадинај.

Иако је такозвани Уставни суд Косова сугерисао да формирање ткзв. Владе треба поверити ДПК Хашима Тачија која је освојила највише гласова, неизвесно је да ли ће бивши командат ОВК, који жели пакт са странкама мањина, успети да окупи већину.

Бранимир Стојановић, ткзв. председник општине Грачаница, каже за „Новости“ да се ишчекује договор албанских политичара, како би Срби добили саговорника у Приштини са којим би могли да преговарају око евентуалног уласка у власт и да већ имају циљеве.

Да ће српски посланици бити незаобилазан фактор у будућој власти КиМ, сматра и Фатмир Шехоли, политички аналитичар из Приштине:

– Без обзира на то ко буде мандатар, представници „Српске листе“ биће део власти и по уставној категорији и по пакету Ахтисарија.

Српски посланици имају изузетно добру везу са Београдом и то их чини много квалитетнијим у разговору са свим политичким снагама на Косову.

Шехоли верује да ће будући ткзв. премијер бити Харадинај, јер његова Алијанса за будућност Косова са још три опозиционе партије има 63 посланика из редова Албанаца, што је довољно за формирање ткзв. владе.

На питање могу ли Срби ући у коалицију у којој је и покрет „Самоопредељење“, Шехоли каже да су на интервенцију међународне заједнице у овом покрету „ублажили ставове“ и да они могу бити само подршка влади у којој не би био Тачи.

Новости