Едита Тахири и Агим Бахтири насмејани вечерас у летњој башти кафића „Долче вита“ у северној Митровици

tahiri bahtiri

Вечерас је у косовским медијима објављена фотографија ткзв. градоначелника Јужне Митровице, Агима Бахтирија, и ткзв. заменице косовског премијера и шефа косовског преговарачког тима у дијалогу са Србијом, Едите Тахири, како седе у летњој башти познатог кафића у Северној Митровици – „Долчевита“ и позирају за фотографију.

 

Косовапресс је јавила да су ова два позната косовска политичка представника, вечерас, око 20 часова, у летњој башти кафића „Долчевита“, попили пиће, а пола сата касније су се пешице вратили преко главног моста. Исти извор је јавио да се они овом приликом нису састали са српским представницима.

 

Ова прва јавна посета два висока косовска званичника Северној Митровици уследила је у другом дану тродневне жалости због погибије двојице младића из овог града, који су сахрањени данас, након судара два моторна чамца у којима су се младићи налазили, заједно са још двојицом другова, за чијим телима се још увек трага.

 

Данас су се такође, на иницијативу ткзв. косовског министра за просторно планирање, Дардана Гашија, састали и представници општина Северна и Јужна Митровица – директори за урбанизам из два дела града, Бранислав Клајић и Сами Зека, у оквиру процеса који су започели ткзв. градоначелници Северне и Јужне Митровице, Горан Ракић и Агим Бахтири, саопштено је данас из овог министарства. У истом саопштењу је наведено да су се градоначелници Северне и Јужне Митровице, Горан Ракић и Агим Бахтири, састали прошле недеље, те да су започели процес „уређења обала река Ибар“. Ово питање се, према писању косовске штампе, пре свега односи на напоре са косовске стране да се укони Парк мира и у потпуности прекину раније најављени радови са српске стране о изградњи Трга цара Лазара у Северној Митровици.

 

Раније данас, други косовски лист, „Трибуна“, пренео је упозорење Дардана Гашија да уколико се, како је овај ткзв. министар навео, не буде кроз дијалог пронашло решење, он ће наредити да булдожери очисте простор у којима су српски лидери са Севера покушли да изграде трг. Гаши је додао да су у току разговори на два нивоа, један у Бриселу и један на нивоу две општине Митровице, који имају за циљ проналажење узајамно прихватљивог решења за обе стране, а у складу са законским оквиром Косова, додавши да ће се наредни састанак у Бриселу одржати 22. јула.

 


У оба дела града Косовске Митровице, високе тензије око главног моста трају скоро месец дана, од када је у ноћи између 17. и 18. јуна уклоњена барикада постављена у лето 2011, а дванаестак часова касније, на самом мосту, у присуству директора Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића, као и целокупног политичког руководства са Севера Косова, постављен Парк мира, који су становници са јужне стране града назвали новом барикадом. Ултиматум градоначелника Бахтирија 21. јуна да се Парк мира мора уклонити је претходио насилним демонстрацијама са јужне стране града наредног дана, у којима је повређено неколико десетина међународних полицајаца, грађана са југа, као и два новинара, а више полицијских и осталих возила запаљено. Захваљујући снажном обезбеђењу главног моста на Ибру од стране припадника специјалне косовске полиције, америчког, немачког КФОР-а, италијанских карабињера и специјалне полиције ЕУЛЕX-а, избегнуто је веће насиље. У међувремену су, одлуком скупштине Северна Митровица, започети радови на претварању делова три улице у близини главног моста у пешачку зону и изградњи Трга цара Лазара, што је био повод да и у два дела Северне Митровице која су настањена Албанцима, никну стубови са именима тргова „Адем Јашари“ и „УЧК“. Недавно је Тахири у Бриселу затражила уклањање Парка мира, када је непосредно пред пут, у јавност изашла са тврдњом да је добила гаранције да се, како је тада рекла, „Србија принципијелно сложила да уклони нову барикаду“. Нико од српских представника се овим поводом није оглашавао, све до 11. јула, када је дан пред заједнички састанак са Тахири у Бриселу, Марко Ђурић, обишао радове у непосредној близини главног моста у Северној Митровици. Он је такође, у башти кафића „Долчевита“, тада више часова посматрао радове, који су убрзо по његовом одласку обустављени, а бетонске жардињере уклоњене.

КоССев – Срби на окуп