Хашки трибунал: Шешељев дванаестогодишњи притвор је законит!

vojislav-seselj

Тужилаштво Хашког трибунала оценило је притвор лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља „законитим“, захтевајући да, стога, суд одбије Шешељев недавни захтев за одштету због дугог боравка у притвору.

Војислав Шешељ, који је оптужен за наводне злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93, недавно је од Трибунала затражио одштету од 12 милиона евра, тврдећи да је у притвору задржан противправно и неосновано дуже од 11 година, преноси Бета.

У притвору Трибунала Шешељ је од 24. фебруара 2003. године, када се добровољно предао одмах пошто је обелодањена оптужница против њега.

Одговарајући на Шешељев захтев тужилац Матијас Маркусен подвукао је да је притвор „и даље законит“, зато што је заснован на налогу суда и оптужници за озбиљна кршења међународног хуманитарног права.

Тужилаштво подсећа да су у Шешељев притвор урачунате и три казне за непоштовање суда у укупној дужини од 54 месеца.

По тужиоцу Маркусену, Шешељ, који се брани сам, „никада није чак ни покушао да испуни услове за привремено ослобађање“. Када је недавно расправно веће, на своју иницијативу, покренуло процедуру за привремено ослобађање, Шешељ је „поново одбио да се повинује условима које је веће сматрало неопходним“.

„Шешељ, стога, остаје у притвору. Његов захтев за одштету због наводно противправног и неоснованог притвора због тога ваља одбити“, закључио је заступник оптужбе.

Статут и правилник Трибунала, иначе, не предвиђају обештећење оптужених из било ког разлога, а Суд, као институција УН, ужива и имунитет.

Шешељ у судском притвору у Схевенингену очекује пресуду, после суђења које је започело у новембру 2007. Изрицање пресуде било је заказано за 30. октобар прошле године, али је одложено пошто је Суд, на захтев оптуженог, из расправног већа због пристрасности изузело данског судију Фредерика Хархофа.

Уместо Хархофа, Трибунал је у веће именовао судија Мадаје Нијанга из Сенегала. Од краја прошле године, судија Нијанг, будући да није учествовао у процесу, чита цео записник са суђења, како би могао да, заједно с председавајућим Жаном-Клодом Антонетијем и чланицом већа Флавијом Латанци, донесе пресуду.

Када ће пресуда Шешељу бити изречена још није извесно, зато што је судија Нијанг затражио додатно време за упознавање са предметом.

РТС