Јадранка Јоксимовић: Спољна политика Србије мораће да се усклади са ЕУ

joksimovic_poseta_1007

БРИСЕЛ – Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је током данашње рунде скрининга у Бриселу да ће спољна политика Србије морати да се усклади са ЕУ, али да домаћа дипломатија и даље има маневарског простора.

„Оно што је за нас порука је да како будемо одмицали на путу проширења, мораћемо да усклађујемо нашу спољну политику са спољном и безбедносном политиком ЕУ“, рекла је Јоксимовић новинарима у паузи скрининга о поглављу 31 преговарачког процеса које се тиче дипломатије, одбране и безбедности.

Јоксимовић је указала да ни заједничка спољно- безбедносна политика ЕУ није увек до краја конзистента ни кохерентна, иако томе тежи.

„Ми у овој фази придруживања имамо могућност да водимо ширу спољну политику, у складу са нашим економским интресима, што раде и друге земље чланице ЕУ, али како време буде одмицало, мораћемо више да се придружујемо“, рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, ниво усклађености спољне политике Србије са ЕУ прошле године је био 88 одсто, док је ове године 57 одсто, на шта је утицала украјинска криза.

Јоксимовић је навела да став Србије у односу на украјинску кризу и санкције Русији наилази на разумевање у Европској комисији.

Упитана да ли ће Србија у неком тренутку морати да примени санкције према Русији, Јоксимовић је казала да морамо да видимо колико дуго ће те санкције трајати.

„Ми ћемо се прилагођавати ономе што се дешава у ЕУ“, истакла је она.

Поред дипломатије, тема данашњег скрининга су и одбрана и безбедност, о чему је предвиђено да се разговара поподне.

Јоксимовић је рекла да Србија показује значајан степен усклађености у тим областима и да активно учествује у мировним мисијама ЕУ широм света.

Скрининг је процес утврђивања усклађености закона и прописа земаља кандидата са стандардима ЕУ, а врши се за свако од 35 поглавља посебно.

Србија је до сад завршила скрининг за 11 поглавља, а процес је у току за још 21.

(Танјуг)