Украјина: Жестоке борбе за аеродром у Луганску; ДНР: Ноћас гранатиран Доњецк, украјински војници се масовно предају

lugansk crkva

10.41 – Украјина се спрема да избеглице с југоистока земље које су уточиште од грађанског рата потражиле у унутрашњости земље – врати на фронт да се боре, пише у документу украјинског министарства одбране којег се домогла руска ТВ Лајф њуз.

Сви здрави мушкарци узраста од 18 до 50 година биће мобилисани у јединице које учествују у офанзиви на становништво југоистока земље. Остали ће уз оне старости од 50 до 65 година бити расподељени у састав резервних снага.

Они који то одбију биће сматрани војним бегунцима и кривично гоњени. Статус избеглица и социјалне гаранције добиће само после демобилизације.

Документ с тим предлогом направио је и потписао министар одбране Украјине Михаил Коваљ и послао га 20. јуна председнику земље Петру Порошенку.

10.25 – Жестоке борбе за аеродром у Луганску

На југоистоку Украјине воде се све теже борбе. Према информацијама представника самоодбране самопроглашене Луганске народне републике жестоки окршаји воде се на подручју аеродрома у Луганску.

Администрација Петра Порошенка саопштила је да је војска до аеродрома стигла пробијајући се кроз жестоке борбе и сукобе са опозицијом.

При томе самоодбрана тврди да су успели да заузму аеродром. „Води се жестока борба. Употребљена је авијација и диверзантско-извиђачке групе. Аеродром је наш“, саопштили су представници самоодбране.

10.15 – ДНР: Ноћас гранатиран Доњецк, украјински војници се масовно предају

Први потпредседник самопроглашене Доњецке народне републике Андреј Пургин рекао је да је у ноћи између 13. и 14. јула на Доњецк поново отворена артиљеријска ватра.

Представници ДНР такође говоре о масовној предаји украјинских војника. Представници украјинске војске нису коментарисали ову информацију.

10.08 – Украјинске снаге саопштиле су да нису у недељу гађале територију Русије

„Имамо много примера да терористи изводе нападе у циљу провокације, чак и на руску територију, а онда оптужују украјинске снаге“, изјавио је Андреј Лисјенко из Савета за националну безбедност и одбрану Украјине.

10.05 – Москва разматра селективне нападе на Украјину

Русија разматра могућност селективних напада на Украјину, као одмазду на гранатирања у недељу руског пограничном града Доњецк у Ростовској области, пише руски Комерсант позивајући се на извор близак Кремљу.

Исти извор је навео да „Русија тачно зна одакле је гранатирање стигло“ и прецизирао да не би било масовних акција, већ „прецизних напада“ на положаје одакле су (Украјинци) пуцали на Русију, извештава Глас Русије, преноси Танјуг.

Потпредседник Комитета за буџет Савета Федерације и представник Ростовске области Јевгениј Бушмин је истог мишљења да су „прецизна оружја“ у стању да зауставе нападе са украјинске стране.

Глас Русије подсећа да се предграђе пограничног руског града Доњецк, у Ростовској области нашло, рано у недељу ујутро, на удару украјинске војске и милиције која се бори за контролу граничног прелаза Изварјно. Граната је испаљена из Украјине и експлодирала је у дворишту у улици Балтијскаја број 47. У експлозији је погинуо Андреј Шуљатиев рођен 1967. становник места, док је друга граната ранила, у оближњој кући, ћерку и мајку, 82-годишњу баку која је пребачена у болницу са прелома костију и потресом мозга.

Руско министарство иностраних послова позвало је јуче украјинског отправника послова у Русији да би уложило оштар протест због гранатирања руске територије са украјинске стране границе.

„Инцидент може да има неповратне последице“, упозорило је руско министарство у званичном саопштењу у недељу и наводи да је провокација „још један акт агресије од стране Украјине против суверене руске територије и грађана Руске Федерације“.

09.59 – Снаге самоодбране Луганска покушавају да потисну украјинску војску с аеродрома у том граду и да преузму контролу над њим, јавља ТВ Русија24.

У близини Луганска уништена је база диверзантских украјинских снага, а припадници самоодбране заточени у бункеру радарског центра и даље се одупиру украјинским снагама које су их опколиле.

09.30 – Број украјинских избеглица у Ростовској области премашио 30.000

Број украјинских грађана, који су од почетка јуна смештени у Ростовској области у Русији, премашио је 30.000 људи, саопштило је Министарство за ванредне ситуације Русије.

Број лица која су из Украјине пребегла у Русију знатно је повећан. Само за протекла 24 сата у општинским центрима у овој области смештено је 1.668 људи, од тог броја 520 су деца.

Избеглице и даље пристижу у Ростовску област и друге делове Русије.

(Курир-Танјуг-Глас Русије-НСПМ)