Вујовић: Смањићемо плате, пензије и остала социјална давања

Dusan_Vujovic_Beta

БEOГРAД – Mинистар привреде и вршилац дужности министра финансиjа Душан Вуjовић изjавио jе данас да ће терет реформи морати да поднесу не само радници и пензионери, већ све економске и социjалне групе.

„Циљ jе да до 2017. године смањимо дефицит буџета на око 130 милиjарди динара, а моj план jе да линеарно спуштамо дефитицт сваке године за око 60 милиjарди динара и тако дођемо до циља“, рекао jе Вуjовић гостуjући на РTС.

Да би се до тога дошло терет ће морати да поднесу сви, и неће се ићи само на смањење плата и пензиjа, већ пре свега на сузбиjање сиве економиjе и довођење у ред пословање jавних предузећа, што jе представља и разлику у односу на предлог бившег министра финансиjа Лазара Kрстића, коjи jе предлагао да „ударац“ у првоj години поднесу запослени и пензионери, навео jе Вуjовић.
„Aко би сви плаћали акцизе, царине, порезе, уштедели бисмо око 100 милиона евра. Aко би се jавна предузећа довела у ред, уштедели бисмо jош 200 до 300 милиона евра, а самим ти и смањили потребу смањења плата и пензиjа“, рекао jе министар.

Oпциjа смањења плата и пезиjа ипак остаjе, навео jе он и указао да jе његова радна хипотеза да се плате и пензиjе смање за по 10 одсто, али ће о томе одлучити влада, jер jе неопходно да се пронађе она комбинациjа мера коjа ће наjправилниjе распоредити терет реформи.
„Цео пакет мора да буде одржив и мора да буде на линиjи смањења око 500 милиона евра сваке године. Пакет мора да буде прихватљив и MMф-у и финансиjским тржиштима, коjа треба да одрже реjтинг Србиjе, коjи jе тренутно jако добар“, навео jе Вуjовић.

Kада jе у питању поскупљење цене струjе, министар сматра да поскупљење ниjе решење и да се проблеми не могу решити повећањем цене електричне енергиjе.
„Само поскупљење ниjе решење, jер тамо постоjе проблеми менаџмента, проблеми техничких губитака, ненаплате потрошње. Aко се повећаjу цене и ништа не уради на овим стварима, то повећање цена неће имати никакав ефекат“, навео jе Вуjовић.

Према његовим речима, Закон о раду, коjи би сутра требало да се нађе у парламенту, омогућиће лакше запошљавање и већу мобилност радне снаге.
„Без флексибилниjег Закона о раду тешко се може очекивати да нови инвеститори запошљаваjу нову радну снагу.“, оценио jе Вуjовић.

Танјуг