Амерички хеликоптери код Дњепропетровска; Специјалци у Луганску?

helikopter

Настављени жестоки сукоби на истоку Украјне. Један руски грађанин убијен је, а две особе су рањене данас када је у град Доњецк у руској Ростовској области пала граната са украјинске стране границе

Сукоби на истоку Украјине настављени несмањеном жестином. Украјинци настављају са гранатирањем градова. Неколико граната пало и преко границе са Русијом, убијен један становник Доњецка у Русији. Проруске снаге гранатирале украјинске положаје на обали Азовског мора. Председник Украјине Петро Порошенко, због погоршања ситуације „код куће“, не одлази на финале Светског првенства у Бразилу.

16:42 – КАРЛОВКА: ПРОРУСКЕ СНАГЕ УНИШТИЛЕ ВБР „ГРАД“

Извиђачке јединице проруских санга у реону села карловка напале су батерију вишецевних ракетних бацаца (ВБР) „Град“ и уништиле једно оруђе саопштио је један од команданата проруских санга у Доњецку Игор Стрелков.

16:31 – ЛУГАНСК: ЖЕСТОКЕ БОРБЕ НА ПРИЛАЗИМА ГРАДУ, УЧЕСТВУЈЕ 70 ТЕНКОВА

На прилазима Луганску, како каже један од команданата проруских санга Игор Стрелков, у току су жестоке борбе. Украјинске санге упутиле су у борбу 70 тенкова, две комплетне борбене групе. Има и непотврђених вести да су у центру града спустили хеликоптери „спецназа“ (специјалних јединица).

16:29 – КОД ДЊЕПРОПЕТРОВСКА ПРИМЕЋЕНА ЧЕТИРИ АМЕРИЧКА ХЕЛИКОПТЕРА

Власти Доњецке народне републике саопштиле су да су код Дњепропетровска примећена четири америчка војна хеликоптера.

15:33 – УКРАЈИНСКИ АВИОН ПОВРЕДИО ВАЗДУШНИ ПРОСТОР РУСИЈЕ

Авион украјинског ратног ваздухопловства повредио је ваздушни простор Русије. Украјински авион надлетео је предграђе Доњецка у Ростовској области (Русија) јавио је дописник ТВ Звезда максим Гриценко који се у том тренутку налазио у близини куће која је погођена гранатом испаљеном са територије Украјине.

15:21 – ЕКСПЕРТ: ГРАНАТЕ СУ ИСПАЛИЛИ УКРАЈИНЦИ И ТО НЕ ГРЕШКОМ

Гранате које су данас пале на територију Доњецка у Ростовској области (Русија) испалила је украјинска војска и то не грешком сматра Константин Сивков, доктор војних наука и председник Академије геополитичких проблема.

Он је одбацио опције грешке и случајности да је пројектил „залутао“. Сивков је рекао да је кућа која је погођена далеко од границе и да је случајност – немогућа. Немогуће је да погреше 1,5 км објаснио је Сивков за Раша тудеј  и додао да је ово чиста провокација да би се утврдило докле ће Русија трпети грубости и кршање суверенитета.

15:17 – КОЛОНА БОРБЕНЕ ТЕХНИКЕ ПРОШЛА ЦЕНТРОМ ЛУГАНСКА

Колона борбене технике проруских снага прошла је данас центром Луганска. У колони је било више тенкова, оклопних транспортера и неколико артиљеријских оружја, као и камиона и других транспортних средстава.

15:08 – КОЛОМОЈСКИ: ТУЖИЋУ РУСИЈУ

Гувернер Дњепропетровске области и олигарх Игор Коломојски намерава да тужи међународном суду Руску Федерацију због инвестиција на кримском аеродрому Бељбек.

14:55 – ЊУЈОРК ТАЈМС: ПОБЕДУ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ ПЛАЋАЈУ ЦИВИЛИ

Како пише Њујорк тајмс, иако украјинске власти одбијају да признају да гранатирају градове, попут Маринке, обични грађани су против њих. Они знају да су снаге из Кијева и раније систематично грантирале градове Донбаса.

14:03 – ЛИСЈЕНКО: ПРОРУСКЕ СНАГЕ НАПАДАЈУ ИЗ 12 ПРАВАЦА

Током овог дана проруске снаге извеле су нападе на 12 положаја украјинске војске у насељима Луганск, Мариновка, Шишково, Земљане Припечје, Александровка, Камишевка изјавио је портпарол Савета за националну безбедност Украјине Андреја Лисјенко. Током тих акција погинуло је седам украјинских војника, а 30 је рањено.

13:50 – ЛУГАНСК: У БОРБАМА ПОГИНУЛО ШЕСТ ЦИВИЛА И ЈЕДАН БОРАЦ

Шест становника Луганка погинуло је услед дејстава украјинских санга. Током борби погинуо је и један проруски борац. Хитна помоћ имала је 188 интервенција углавном због повреда задобијених услед борбених дејстава, пре свега украјинске артиљерије.

13:45 – ДОЊЕЦК: ПОГИНУЛО ШЕСТ ЉУДИ, ОСАМ ПОВРЕЂЕНО

Као резултат борбених дејстава у Петровској области у Доњецку погинуло је шест људи, а осам је задобило повреде различите тежине саопштило је одељење здравствене заштите доњецке администрације.

13:23 – ОДЕСА: ДВЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У БАНКАМА

Две експлоуије потресле су током ноћи Одесу. У просторијама две филијале „ПриватБанк“ догодила се експлозија. Ова банка је једна од највећих у Украјини.

12:48 – ЛУГАНСК: „ТАЧНИ“ УДАРИ АВИЈАЦИЈЕ – ПО СТАМБЕНИМ ЗГРАДАМА

Луганска тв станица приказала је како изгледају, према речима министарства одбране Украјине, „тачни“ удари авијације по положајима проруских снага. На снимцима се могу видети срушени стамбени објекти после дејства украјинских ваздухопловних снага.

12:23 – ДОБРОВОЉАЧКИ БАТАЉОН „ЉВОВ“ ОТИШАО НА ИСТОК УКРАЈИНЕ

Добровољачки батаљон специјалне полиције  „Љвов“ отишао је на исток Украјине. Припадници ове јединице положили су закетву и отишли у борбу.  Из ове јединице недевно су 22 борца отишла због неадекватних услова живота.

11:46 – УКРАЈИНСКИ ОМБУДСМАН: НЕ ПРИМАЈТЕ СИРОЧАД ИЗ УКРАЈИНЕ

Заштитник грађана Украјине Валерија Лутковскаја послала је првом заменику директора-начелника ФСБ граничне службе Руске Федерације Владимиру Кулишову отворено писмо у коме захтева да се не дозволи да украјинска сирочад са истока Украјине, где власти из Кијева спроводе војну операцију, одлазе у Русију.

11:24 – УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ ГРАНАТИРАЛЕ ТРИ ГРАДА ТОКОМ НОЋИ

Украјинске снаге у Донбасу гранатирале су најмање три града током ноћи. Гранате су падале у стамбеним деловима градова.

11:12 – ДОЊЕЦК: ГРАНАТИРАН ПУНКТ УКРАЈИНСКЕ ВОЈКЕ НА АЗОВУ

Проруске снаге Доњецке народне републике гранатирале су контролни пункт украјинских снага на обали Азовског мора саопштено је у штабу снага Донбаса.

11:00 – ЗБОГ ГРАНАТИРАЊА ЗАТВОРЕН ПРЕЛАЗ ИЗВАРИНО-ДОЊЕЦК

Агенцији РИА Новости је представник регионалне пограничне управе Федералне службе безбедности Василиј Малајев рекао да је прелаз „“Доњецк-Изварино“ од синоћ не ради.

„Планирано је да јутрос у девет сати обновимо рад прелаза, али због пуцњаве из Украјине то се није десило“, рекао је он.

Заменик шефа руске дипломатије Русије Григориј Карасин рекао је за РИА Новости да ће украјинским властима бити упућен „оштар демарш“.

Према његовим речима, у питању је „опасна ескалација напетости на граници и то је квалитативно већи степен опасности за грађане који живе на територији Русије“.

„Зато ће наш демарш бити жесток и конкретан, али је потребно утврдити све околности догађаја“, рекао је Карасин.

10:37 – РОСТОВ: ГАНАТА ИСПАЉЕНА ИЗ УКРАЈИНЕ УБИЛА ЧОВЕКА У ДВОРИШТУ

Један руски грађанин убијен је, а две особе су рањене данас када је у град Доњецк у руској Ростовској области пала граната са украјинске стране границе, јавиле су руске агенције. Представник локалне власти Александар Титов изјавио је да су приликом пада гранате оштећене две приватне куће.

Приликом пада гранате у двориште приватне куће погинуо је 47-годишњи становник Доњецка, навео је Итар-Тасс.

10:15 – ПОРОШЕНКО НЕ ПУТУЈЕ У БРАЗИЛ

Председник Украјине Петро Порошенко остаће кући и неће присуствовати финалу СП у фудбалу које се одиграва у Бразилу. Разлог за његов останак, како је наведено у саопштењу прес служба председника, је погоршање ситуације у Луганској и Доњецкој области.

Новости онлине / Агенције