Јахјага захвалила Нуландовој на подршци САД – „Пут Косова је пут ка НАТО и ЕУ“

nuland jahjaga

Такозвана косовска председница Атифете Јахјага и помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд истакле су данас у разговору у Приштини значај подршке САД Косову и заложиле се за „широке евроатлантске интеграције“, саопштено је из кабинета ткзв. косовске председнице.

Јахјага је захвалила Нуланд за изузетну подршку САД на стабилизацији мира на Косову и у региону и нагласила да је пут Косова, пут према Европској унији и НАТО.

“Интензивним ангажовањем Косова са Србијом, Косово жели да ствара стабилност на Косову и ојача њен суверенитет“, истакла је Јахјага после разговора са Нуланд оценивши да је досадашњи прогрес веома значајан.

Јахјага сматра и да је спровођење споразума из Брисела уз подршку ЕУ кључни фактор укључујући отклањење барикада које, према њеном мишљењу, озбиљне препреке у изградњи добросуседних односа између две земље.

Јахјага је обећала Викторији Нуланд да ће дијалог са Србијом бити настављен, да ће бити приоритет и указала на потребу условљавања пута Косова и Србије у ЕУ са напретком спровођења постигнутих споразума у Бриселу.

Јахјага је, говорећи о безбедности на Косову, истакла да су проблем радикалне групе и на Косову и у региону и додала да је Косово спремно да конструктивним законским мерама елиминише претње по безбедност грађана.

Косово неће бити транзитни и безбедни пут за радикалне групе и сарађиваће са земљама-савезницама како би идентификовали групе и елиминисали њихове претње.

Говорећи о формирању нове ткзв. владе Косова, Јахјага је високо оценила успешно окончање изборног процеса на Косову и додала да је она “здушно ангажована да делује као фактор уједињена да би обезбедила демократско функционисање институција које треба да доведу Косово у агенди у правцу ЕУ“, наведено је у саопштењу.

Помоћница америчког државног секретара је поновила подршку САД Косову и подржала правац широких евро атлантстких интеграција.

Она је додала значај дијалога Косово – Србија и спровођење споразума о нормализацији постигнутог 19. априла прошле године, наведено је у саопштењу из кабинета косовске преседнице.

Нуланд је завршила посету Приштини, где је након разговора са председницом Јахјагом, разговарала и са лидерима политичких партија, а током поподнева стиже у Београд, где ће разговарати са највишим српским званичницима.

(Танјуг)