Тачи и Нуланд: Србија заостаје у остваривању бриселског споразума, али ће уз помоћ САД и ЕУ то превазићи

hasim-taci21

Приштина — Ратни злочинац Хашим Тачи и помоћница државног секретара САД, Викториа Нуланд разговарали су о Косову, преговорима Косова и Србије, и о сарадњи Косова и САД.

Тачијев кабинет је пренео да је он рекао да је ткзв. Влада Косова у преговорима са Србијом о нормализацији односа „исказала пуну вољу и спремност за остваривање споразума од 19. априла прошле године и свих секторских споразума које су постигле две земље“.

Тачи је оценио да су постигнути конкретни резултати у остваривању споразума, али да „има заостајања Србије у остваривању споразума“, и изразио уверење да ће се, уз подршку ЕУ и САД, то заостајање превазићи, уз допринос стабилизацији односа Косова и Србије.

Тачи је званичницу из САД обавестио о изборима од 8. јуна, и оценио да су они показали да је „Косово успешно прошло још један тест демократије, организујући фер, слободне и демократске изборе на целој територији“.

Сада „с највећим институционалним и политичким опредељењем радимо на импелментацији изборних резултата, поштујући вољу грађана, Устав и законе Косова“ и „верујемо да ће цео политички спектар Косова показати високу озбиљност и политичку зрелост“, рекао је Тачи.

Злочинац Тачи је информисао Викторију Нуланд и о опредељењу ткзв. Владе Косова за спровођење реформи чији је циљ одржив економски развој, а пре свега енергетика и туризам.

Приштина: Мустафа и Харадинај потврдили да ће наставити дијалог са Србијом

Приштина — Лидери Демократског савеза Косова Иса Мустафа и Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, изјавили су да су потврдили да ће наставити дијалог са Србијом.

Они су то рекли у разговору са помоћницом америчког државног секретара Викторијом Нуланд.

Мустафа је после састанка са Нуланд казао да су високој америчкој званичници рекли да ће наставити разговоре о нормализацији односа са Србијом.

Нуланд је данас сусретом са такозваном председницом Косова Атифете Јахјага започела једнодневну посету Косову.

После састанка са Јахјагом, Нуланд је имала заједнички састанак са лидерима ДСК и АЗБК, Мустафом и Харадинајем, док је тренутно у току сусрет са лидером Демократске партије Косова (ДПК) и премијером у оставци Хашимом Тачијем.

Нуландова се данас није састала са лидером покрета Самоопределење Аљбином Куртијем и Иницијативе за Косово Фатмиром Љимајем.

Очекује се да из кабинета Јахјага и Тачија буде издато саопштење о сусретима са Нуландовом.

Victoria_Nuland

Нуландова ће данас из Приштине допутовати у Београд, где ће са званичницима и политичким лидерима размотрити читав низ тема, а посебно дијалог и процес имплементације Бриселског споразума.

Она ће разговарати с председником Србије Томиславом Николићем, најавила је Служба председника за сарадњу с медијима.

Нуландова ће се састати и с првим потпредседником Владе и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, саопштило је Министарство спољних послова.

Висока функционерка Стејт департмента посетила је у петак и суботу Хрватску, Црну Гору и Албанију, а из Београда ће отпутовати за Скопље, а потом у Лондон и Брисел.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби оценио је, коментаришући недавне посете премијера Александра Вучића Берлину, Паризу и Москви, да је за Србију „добро да премијер каже људима као што је Нуландова шта му је на уму, као што је рекао и председнику и премијеру Русије, као и када је био у Немачкој и Француској“.

(Бета-Танјуг)