Кијев: Контраофанзива проруских снага у Доњецку и Луганску; Игор Стрелков: Дезертирало 300 украјинских војника

avion21

16.15 – Служба безбедности Украјине (СБУ) изјавила је да је ухапсила двојицу проруских бораца који су код Славјанска у 24. јуна оборили хеликоптер украјинске војске. Тада је према подацима војске погинуло девет људи, а међу њима и официри СБУ.

16.00 – „Нафтогаз Украјине“ је због дуга оставио без гаса 36 компанија у 12 региона земље. Укупан дуг износи скоро пола милијарде долара.

15.45 – Оборен још један украјински авион

Проруске снаге у реону Горловке обориле су још један украјински авион. претпоставља се да је оборен Су- 25 јуришни ловац-бомбардер који је гађао околину контролног пункта у овом месту. Он је оборен највероватније артиљеријском ватром са земље.

15.40 – Украјинци одстранили команда бригаде под Зеленопољем због губитака

Командант украјинске бригаде под Зеленопољем одстрањен је са дужности због губитака које је претрпела његова једниница у сукобу са проруским снагама рекао је Јуриј Стец, управник информативно-безбедносне службе Националне гарде.

Тридесет цивила је убијено у гранатирању града у Маринка у Доњецкој народној Републици саопштили су представници проруских снага.

Бомбардовање се још наставља, саопштили су предсевници ДНР.

15.10 – Игор Стрелков: Дезертирало 300 украјинских војника

Као резултат нашег гранатирања аеродрома у Доњецку дезертирало је око 300 украјинских војника изјавио је један од команданата одбране Доњецка Игор Стрелков. По његовим проценама на аеродрому је остало још око 500-600 бораца Националне гарде Украјине и неколико десетина комада борбене технике.

15.00 – Кијев: Контраофанзива проруских снага у Доњецку и Луганску

Проруске снаге у Доњецкој и Луганској народној Републици (Новорусија) прешли су у контраофанзиву изјавио је прессекретар Савета за националну безбедност Украјине, Андреја Лисјенко.

Он је рекао да они покушавају да поврате оно што су изгубили.

Тешке борбе воде се у селима Зеленопоље у Луганској области рекоа је Лисјенко и нагласио да је тамо ситуација сложена и да се украјинска војска свим силама труди да задржи контролу над том територијом.

14.35 – Луганск: Погинуле три особе, осам теже рањено у гранатирању града

Aгенциjа УНН извештава да jе ситуациjа у Луганску и даље напета и да су, према саопштењу градских власти, погинуле три особе а рањено њих 11 када су погођени обласни воjни комесариjат и онколошки диспанзер.

Oсморо jе теже рањено, навела jе агенциjа.

Укупно су екипе за хитну помоћ интервенисале 160 пута, од чега због рана и повреда у борбеним деjствима у 28 случаjева.

14.30 – Доњецк: украјинци погодили дом за незбринуту децу

На друштвеним мрежама су представници самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) навели да jе украjинска воjска пуцала и по стамбеним четвртима и погођен дом за незбринуту децу.

Tврди се да jе нападу на Mарjинку на десетине рањених.

14.20 – У привременим прихватилиштима у Русији се налази преко 21 хиљада украјинских избеглица, саопштио је званични представник МВС РФ Александар Дробишевски.

14.10 – Новинар ТВ канала CNN је посетио украјинске избеглице у кампу. Он је рекао да су људи толико преплашени деловањем украјинске армије да уопште не планирају да се било када врате у отаџбину. Избеглице су сигурне: за све њихове страхоте је крива кијевска власт.

13.45 – Дубровник — ЕУ не би смела да користи амбиције земаља Западног Балкана за придруживањем како би их приморала да бирају између Европе и Русије, рекао Алексеј Мешков.

12.40 – На проширеној листи оних којима је ЕУ увела санкције налази се 11 лидера из Доњецка и Луганска

Брисел/Отава — На проширеној листи оних којима је ЕУ увела санкције због украјинске кризе налази се 11 лидера самопроглашених република Доњецк и Луганск, али нема Руса. Такође, канадска влада саопштила је у петак да је увела санкције за још 14 људи, којима су забрањена путовања у Канаду и блокирани банковни рачуни у тој земљи.

На листи ЕУ су Александар Јуревич Бородај, премијер „Доњецке Народне Републике“ (ДНР), Александар Ходаковски, министар безбедности ДНР, неколико других министара у тој влади, затим Марат Баширов, премијер „Луганске Народне Републике“ (ЛНР), његов заменик Василиј Никитин, други представници луганске републике, као и Николај Козицин, командант козачких снага и Олексиј Мозговиј, један од лидера проруских снага на истоку Украјине, објављено је у службеном гласнику ЕУ, а наводи Итар-Тасс.

12.00 – Кијев: Погинуло седам Украјинаца за 24 сата

КИЈЕВ – Украјинске снаге безбедности, које су у сукобу с проруским активистима на истоку земље, саопштиле су данас да је седам Украјинаца погинуло у последњих 24 сата.

„Седам припадника наших снага, међу којима пет војника, један цариник и један полицајац, убијено је док су 33 војника повређена у различитим зонама које гађају сепаратисти“, рекао је портпарол украјинске војске Олексиј Дмитрачкивски.

Украјинска војска покушава да направи обруч око Доњецка и Луганска, где се налазе проруски активисти који су рекли да су решени да се бране.

Више од 20 украјинских војника погинуло је јуче на подручју Луганска.

Украјински председник Петро Порошенко рекао је да ће побуњеници који су одговорни за смрт украјинских војника бити „идентификовани и елиминисани“.

11.50 – Париз: Одржан протест против рата у Украјини

Париз — Око стотину људи окупило се у центру Париза залажући се за постизање мира у Украјини, и у знак сећања на децу која су убијена у зони операција на истоку.

11.37 – Москва/Кијев — Три руска гранична прелаза на граници са Украјином која су јуче била затворена, раде, док су са украјинске стране два пункта затворена и функционише само један.

11.15 – У Луганску су за последња 24 сата услед војне операције украјинске армије погинула три цивила, а 11 је рањено.

Напада се из минобацача и артиљерије. Озбиљно су оштећене стамбене зграде, млекара, део аутопута. Због пожара у појединим деловима града нема струје.

10.26 – У Луганску, који је 11. јула био мета минобацачких напада са стране украјинске војске, је рањен у руку камерман руског канала Life News Валериј Мороз.

10.15 – Украјина за сада не планира да улази у НАТО, питање се чак и не разматра, јер у украјинском друштву не постоји консензус по том питању, изјавио је шеф дипломатије Украјине Павел Климкин у интервјуу руском „Комерсанту“.

09.15 – Шеф МСП Украјине разговарао са генералним секретаром НАТО о сарадњи у војној области

Шеф украјинске дипломатије Павел Климкин и генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен су у Бриселу разговарали о питањима сарадње и договорили распоред политичког дијалога на високом и највишем нивоу.

Павел Климкин и Андерс фог Расмусен су у Бриселу размотрили питања практичне сарадње и нове пројекте помоћи Украјини ради јачања њене одбрамбене способности, преносе РИА Новости.

„Министар спољних послова Украјине Климкин је разговарао са Расмусеном о актуелним питањима билатералне сарадње“, стоји у саопштењу украјинског МСП.

„Разговарало се о корацима који ће се остварити касније ради јачања односа посебног партнерства наше државе са савезом. Посебно је прелиминарно договорен распоред политичког дијалога на највишем нивоу“.

08.00 -Карел де Гухт: Европска комисија признаје да постоји ризик за односе Русије и Украјине због потписаног споразума о придруживању ЕУ

БРИСЕЛ -РИА Новости, Европска комисија признаје да постоји ризик за односе РФ и Кијева због потписаног споразума о придруживању ЕУ. Тај споразум предвиђа формирање слободне трговинске зоне и прелазак Украјине на нормативе ЕУ, саопштио је европски комесар за трговину Карел де Гухт.

„Либерализација трговине у оквиру споразума о придруживању модификује трговинске и инвестиционе услове на тржишту Украјине. Имплементација новог споразума може изазвати потенцијални економски ризик између Русије и Украјине, укључујући и економске операторе“, рекао је он на прес-конференцији после трилатералног сусрета ЕУ-РФ-Украјина.

Олег Царјов: Преговори о прекиду ватре су немогући без повлачења кијевских снага

Преговори о прекиду ватре на југоистоку Украјине су немогући без повлачења кијевских снага, изјавио је у петак на брифингу у Доњецку посланик Верховне раде Украјине, председник парламента Савеза самопроглашених народних република ДНР и ЛНР Олег Царјов.

Председник Украјине Петар Порошенко је у четвртак вече у телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел изјавио да је спреман на билатрални прекид ватре.

Истовремено је стигла информација да генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен и шеф украјинске дипломатије Павел Клмикин разговарају у седишту савеза о напорима НАТО око повећања одбрамбене способности украјинске армије.

(Глас Русије-Танјуг-Вечерње новости-НСПМ)