Тахири одбила да се рукује са Ђурићем

edita mare magare

Приштина — Едита Тахири изјавила је да ће се 22. јула одржати још један састанак делегација Београда и Приштине о проблему „парка мира“ на мосту у Северној Митровици.

Такозвана заменица косовског премијера је у изјави за јавни сервис РТК изразила очекивање да ће из тог састанка произићи „план удаљавања парка мира на мосту на Ибру“, преносе медији у Приштини.

Тахири тврди да је јучерашњи састанак пропао због српске стране која, према њеним речима, није била спремна за састанак.

„Сложили смо се да се састајемо 22. јула и била је сагласност за један мораторијум, што значи да не буде даљих деструктивних ангажовања док се стране не стретну да би сачинили један план који предвидја отклањање парка мира са моста на Ибру, а потом и забрану или рушење било којих других паркова који представљају препреке и потом да се мост функционализује и буде слободан за кретање“, казала је Тахири.

У Бриселу су се јуче састали шеф канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић и Тахири, али се ни после десеточасовних разговора нису договорили о проблему „парка мира“.
Ђурић је рекао новинарима да изградњу парка треба наставити, а Тахири да парк треба уклонити са моста јер омета слободу кретања.

„Приштина на жалост данас није била спремна да постигнемо договор“, рекао је Ђурић јуче новинарима након разговора у згради Европске службе за спољне послове у Бриселу. Дјурић је изјавио да две делегације ниједног тренутка нису директно разговарале, већ су одвојено причали са сарадницима високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

„Атмосфера је била изузетно напета и мучна, а господја Тахири је чак одбила да се рукује са мном у ходнику“, казао је Ђурић додајући да је Србија спремна на наставак разговора 22. јула у Бриселу.

(Танјуг)