Филе: ЕУ чврсто да пригрли Западни Балкан

dacic file

Европски комесар за проширење Штефан Филе оценио је данас у Дубровнику да је време да ЕУ чвршће пригли Западни Балкан.

„Време је да чвршће пригрлимо Западни Балкан… Процес проширења је најуспешнији трансформацијски механизам“, рекао је Филе другог дана Цроатиа Форума, пренела је агенција Хина.

На панелу „ЕУ интеграција Западног Балкана: сличности и разлике“, Филе је истакао важност јачања веродостојности земаља кандидата и подржао наставак проширења ЕУ. На скупу учествује и министар спољних послова Србије Ивица Дачић који је оценио да се процес интеграције Западног Балкана одвија у позитивном смеру и да је европска перспектива била та која је дијалог Београда и Приштине „учинила могућим“.

„Застој у интеграцијском процесу послао би врло лошу поруку јавности земаља региона и био би потпуно контрапродуктиван“, закључио је српски министар.

Према његовим речима, напредовање према ЕУ треба да буде према учинку и оствареним реформама. Он је указао да је за Србију, осим преговарачких поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права и функционисање правне државе, најтеже поглавље 35 које се односи на питање Косова.

И словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак подржао је наставак проширења ЕУ, а кључним за напредовање региона сматра сарадњу међу суседним државама.

Бета