Скандали у епархији бачкој и још по негде препорука за чин

panaret

Приликом гоњења владике Артемија, монаштво, архимандрит Симеон и сам Владика били су суочени са најгором пропагандом из свих могућих медија.
Медијски линч није имао границе, и све је било политички прихватљиво, јер се радило и о „Православним талибанима“, „Зилотима“, „националистима“, „реметилачким фактором“ којег се требало отарасити, а свако филовање о „националистима лоповима, који краду од деце и народних кухиња“ и све што иде уз тај стереотип, било је добродошло.

За то време и годинама у назад, екуменистичке владике које су узурпирале власт у СПЦ, развијале су бизнис са људима блиским свим властима.
Са екуменизмом, папизмом и глобализмом иде и крупан капитал, сумњиве трансакције, криминал, дипломатија, утицај, моћ, женидбе игумана итд.

Манипулација религиозним осећањима почетника у вери се подразумевала.

Пре неколико дана сајт „Борба за Веру“ објавио је њихов стари чланак: „Како су екуменисти прогонили последњег српског старца оца Тадеја Витовничког“, где се види копија писма једног читаоца дневним новинама „Гласу Јавности“ из 2002 године.
То писмо моћи ћете да прочитате у нашем првом коментару испод ове објаве.

Покојни о.Тадеј је, као што се зна, под мистериозним околностима изведен из свог манастира и доведен у једну приватну кућу у Епархију бачку, у град Бачку Паланку, код породице Грубор-Сикира.
Како је тај процес текао можете прочитати доле, у писму из 2002 године, али тадашња питања многих верника, шта ради болесни калуђер код мирјана поред толико манастира, где би га неговали и пазили, и данас остају отворена.
Породица Грубор, под надимком „Сикира“ како је била позната у Бачкој Паланци, деведесетих је отворила кафану под именом „Атос“.
Освећење те кафане обавио је тадашњи викар Епископа бачког Владика Порфирије.
Житељи Бачке Паланке знали су Слободана Грубора као зеленаша, који је позајмљивао новац од побожних људи(док је од бизнисмена и људи на граници закона, узимао новац под камату), да би исти тај новац давао другим људима, али за већи проценат камате, и у томе тражио зараду.
Иако његова супруга Босиљка тврди да је њен муж 10 година био само посредник између зајмодаваца и зајмопримаца уз камату, многи су га знали као оператера зеленашке мафије, где се чак помињао и брат Мила Ђукановића, Аца Ђукановић.

И поред тога што је многима остао дужан на десетине хиљада евра и дојчмарака, а неки су га и тужили, Слободан Грубор и брат његове супруге Петар Савановић, опет су били у жижи јавности после двоструког убиства у Општинском Суду у Оџацима, када је Илија Данилов убио брата Слободанове супруге Петра Савановића и судију Цветановића, а после извршне пресуде којом је Илији Данилову била одузета породична кућа на име дуга.
Иако је и Сикира требало да присуствује том трагичном суђењу, он је на срећу био спречен, јер је служио казну од 6 месеци затвора.

Слободан као такав није сметао Епархији бачкој, па је у више наврата биран као кум на слави Манастира Бођани: Петровдану.

Како се клирици Епархије бачке увек повежу са људима оваквих професија и прошлости, док је обичним верницима немогуће било шта питати, сугеристати, о утицају да не причамо, право је питање за Владике Иринеја и Порфирија.

О стању у Епархији бачкој, писали смо у албумима Криминал у Епархији бачкој 1,2,3 и 4 део..

Пре неколико седмица Епархију бачку потресла је вест о напуштању манастира (још једног) игумана, Игумана бођанског Панарета.

Игуман Панарет је манастир напустио са кћерком поменутог Грубора Сикире, и отишао у Београд у приватни стан.
И поред негирања из Епархије, и манастира Ковиља и Бођана, и тврђења да је Панарет од пре Божића, па до Васкрса на студијама у Грчкој, вест је потврђена када је Панарет дошао у мајици и фармеркама у СУП Бач, да одјави пребивалиште.

После невероватне потере за Панаретом, кога је у Београдски стан сместио његов теча, Панарет се однедавно вратио у манастир, где чека да се прашина слегне и да поново постане Игуман, уз познато Иринејевско-порфиријевско лицемерје да се ништа није догодило, и „да су то измислили зилоти и Кулски расколници који немају љубави“.

С обзиром да је нешто слично урадио и данашњи владика Андреј Ћилерџић који се после вратио са чином архимандрита, и после постао владика, није немогуће да и о.Панарет добије митру.

После избора Јеронима ватиканског и ковиљског за Викарног Епископа, као и других Иринејевих епископа, од Немачке до Швајцарске, можемо се надати још скандалознијим вестима из Епархије бачке.

Извор: ФБ страница Истина је само једна – Владика Артемије