Македонија: Скопље у полицијској опсади, почело окупљање Шиптара

sukobi-u-skoplju-foto-youtube-1404496416-528675

СКОПЉЕ – Испред Јахја пашине џамије у Скопљу, непосредно после подневне молитве, почело је окупљање Албанаца, који захтевају укидање пресуде изречене шесторици њихових сународника на доживотну робију, због убиства петорице Македонаца уочи Ускрса 2012. године.

Македонски портал Телеграф.мк пренео је да је полиција блокирала саобраћај.

За данас је у Скопљу заказан протест Албанаца, али и контрапротест Македонаца. Македонци протест организују под слоганом „Македонија Македонцима“.

Од раних јутарњих сати на скопским улицама је велики полиције. Полицијајци су распоређени по свим кључним тачкама у граду и они истовремено спроводе контролу пролазника.

Велики број полицајаца је примећен око заграде Владе Македоније, моста Гоце Делчев и зграде Суда, а полицијска возила су стационирана испред Музеја Холокауста у Скопљу.

У трговачком центру Мавровцанка и у Чаршији све радње су затворене.

Полицијска опсада Скопља због најављених протеста Албанаца

На свим критичним местима у Скопљу од јутрос су постављене јаке полицијске снаге због најављеног протеста Албанаца и контрапротеста Македонаца, као одоговор на албанске захтеве да се укине пресуда на доживотне робије за шеторицу припадника албанске заједнице осуђених за убиство петорице Македонаца уочи Ускрса 2012. године.

Полиција је одлучна да ништа не препусти случају, а министарка за унутратрашње послове Гордана Јанкуловска је најавила да ће бити предузете све законске мере за спречавање насиља и агресије који су супротни правилима мирних протеста.

Протести и контрапротести се у Скопљу одржавају упркос апелима врха власти и представника међународне заједнице, као и опозиционих страна који су позвали грађане на смиривање тензија.

Протест и контрапротест је заказан за подне након џума намаза, подневне молитве како би се искористило веће присуство грађана.

На мирне протесте позвала је данас и амбасада САД у Скопљу која је саопштила:

„Понављамо свој позив на мирно изражавање ставова и уздржавање од насиља. Нико нема права да наноси штету другим људима или туђој имовини. Насиље подрива легитимност циљева и смањује продуктивност уложених напора за решавање питања“.

Премијер Никола Груевски је изјавио да иза насиља на протестима против пресуда у слуцају „Монструм“ стоје људи задојени верским радикализмом.

Он је рекао да треба обратити пажњу јер неки људи користе етничку припадност за остваривање неких својих и ко зна чијих циљева а не како би помогли Албанцима у Македонији и додао да се ради о великој групи албанских грађана који то врло вешто раде.

„За мене су сви исти. Сви смо грађани Макдоније. Вековима смо живели заједно, прошли смо низ тешких периода и гомилу лепих и ружних ствари. И остаћемо да живимо заједно. То је наша судбина“, рекао је Груевски, пренели су македонски медији.

Истовремено, са протестима у Скопљу, албанска заједница ће протестовати у Белгији с циљем да укажу на, како тврде, кршење људских права Албанаца у Македонији, односно осуђених у случају „Монструм“, објавио је портал Тајм на албанском језику.

„Забринути због екстремног насиља полиције против албанских демонстраната у Македонији, на стотине хапшења и монтираних политичких суђења, на хиљаде албанских политичких затвореника, албанска заједница у Белгији упозорава на могући оружани сукоб“, наводи се у саопштење те албанске заједнице.

У саопштењу се наводи и да Албанце туку усред Скопља а полиција не реагује.

„Албанце дискриминишу и затварају преко монтираних процеса и због тога је неопходна одговорност друштва и солидарност Албанаца који живе у БЈРМ“, наводи се у саопштењу.

(Танјуг)