ПРАВОСЛАВНИ ГРКОАМЕРИКАНЦИ ПРОСЛАВИЛИ БАЈДЕНА ОВАЦИЈАМА (видео)

ludigrk

Колико је јерархија Православне Цркве потонула у сервилном односу према властима, још једном је изашло на видело на примеру јерархије Грчке православне архиепископије у Америци. На Конгресу 42. бијеналног окупљања јерархије и мирјана који је одржан у Филаделфији, Пенсилванија, од 6- 10. јула, 2014., Бајдену је дато почасно говорничко место.

Грко-амерички архиепископ Димитрије је у уводном излагању нахвалио Бајдена следећим речима:

„Овај, заиста, изванредан потпредседник, је био годинама и годинама снажан бранилац слободе, уопште; људских права, уопште; али и слободе и људских права за Кипар и Васељенску Патријаршију.“ – поновио је Димитрије више пута, не наводећи да су Грци на Кипру и Грци Васељенске Патријаршије у стању агоније годинама и годинама, и то, ни Бајден, нити моћна САД дипломатија потпомогнута силом није ни за грам променила, док су са шиптарским сепаратистима и разбијањем Југославије деловали далеко енергичније и ефектније.

Tренутак да је међу православнима и Бајден Димитрије је назвао „благословеним“. Бајден је по њему особа која „зрачи наду, слободу, радост и саосећање“. Он је „јединствени случај међу потпредседницима“, који је тако често са грчком заједницом. Велика му је заслуга што је око два сата био у посети Васељенској Патријаршији и распитивао се за све и свашта у цркви Светог Георгија, „толико да би могао постати најбољи водич (за туристичке туре) у тој цркви“.

Архиепископ је открио и која питања су, по предлогу Бајдена, били свагдашњи приоритети у разговору са Цариградским патријархом. То су: циљ екуменизма, легални статус патријархата (у Турској), питање конфискације имања Цркве у Турској и богословске школе на Халкију.

Остали водећи чланови овог „православног конгреса“ су на овако ласкаве комплименте одговарали громогласним аплаузом. У пљескању рукама, наравно, истицали су се епископи Грчке цркве у Америци.

Бајден, који је завршио језуитску школу и припремао се за римокатоличког свештеника, је са своје стране рекао да је вокацијом „упоредни теолог“, и да је одрастао у грчкој православној заједници. Био је видно дирнут пажњом и пријатељством које му је пружено од Грка. Говорио је са највећим комплиментима о Цариградском патријарху Вартоломеју, о његовом учешћу у еколошком и екуменистичком покрету.

Можда је најважније што је рекао везано за избор грчког патријарха. У контексту напора Турске да она бира ко може, а ко не, да буде патријарх у Истамбулу, Бајден је рекао:

„Друга ствар коју хоћу да поменем вечерас, и то је оно у чему сам ја једнако оптимиста је верска слобода и право Грчке православне цркве да контролише своју судбину слободно од утицаја било које владе. На право да одлучи ко ће бити патријарх не може да утиче ниједна држава.“

Ова његова реченица, може само да разгори спекулације за које је већ раније оптуживана САД, тј. да управо она одлучује о избору Цариградског патријарха. Мелетије Метаксакис, патријарх са почетка двадесетог века који је направио прави ршум у Грчкој Цркви својим неканонским деловањем и новим календаром, као и Атинагора који је дошао на власт у Цариград директно из САД Трумановим авионом, су патријарси који су имали јаке контакте са политичарима у САД, и истовремено били шампиони јереси екуменизма у свом времену.

Осим тога, Бајден се похвалио како је отворено Ердогану рекао да је битно да се отвори Богословија на Халкију. Иначе, ова богословије се већ више деценија „отвара“. Американци се снажно залажу за њено отварање, барем пред камерама, али никаквог помака нема већ одавно. Слично томе је говорио и о Кипру, где САД подржавају кипарску владу, али толеришу дефакто постојање турске државе на Кипру, коју ниједна држава на свету не признаје.

Бајден је пред аудиторијумом вођства Грчке цркве, такође, оптужио Русију да је опасност за безбедност европског континента, стављајући је у ред са исламским терористима у Ираку. Све то није засметало олигарсима Грка у Америци да га и испрате овацијама.

На крају наведимо да за разлику од оних који су били присутни у конгресној дворани док је Бајден држао своју проповед, велики део православних Грка се веома критички односи према јерархији и разочаран је могућношћу да Бајден говори на Конгресу јерархије и мирјана. Неки од њих су чак најавили и напуштање Грчке православне цркве у Америци.

 

Тако чтец Ендрју Салвиа каже: -Ако Грчка црква жели да прави компромисе са Вером и да се продаје политичарима, треба да уклони из свог имена реч „православна“. Наша Вера је много узвишенија од тога бити Грк. Последње је време да то схвати јерархија и мирјани. Господи помилуј!

Остале изјаве верника који су великом већином реаговали негативно на Бајденов наступ могле би да се сведу на следеће речи о Бајдену: „Заступник абортуса, заступник истополних бракова… срамота је позвати га (да говори). Какав пад… Почели су да се моле са римокатолицима и сада их прате у компромисима са (палим) светом. Исто тако је и Обама држао говор у Нотр Даму. Црква постоји да би била изазов свету, а не да чини компромисе са њим. (Коментари преузети са Фб странице Америчке архиепископије)

247979_1817828486031_1249686109_31683709_6921133_na

Савремена илустрација поводом сервилног односа монаха Дечана према Бајдену

Погледајте такође: ПЕДЕСЕТНИЦА СКАНДАЛА МОНАХА МАНАСТИРА ДЕЧАНИ

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“