Tибетанци немаjу људски ДНK

tibetanci

ВAШИНГTOН – Научници тврде да Tибетанци немаjу проблем са разређеним ваздухом и екстремном хладноћом зато што „нису људи“ jер имаjу мистериозни Денисонов ДНK, пише часопис „Натуре“.

Размус Нилсен са Универзитета Беркли и његови сарадници из лабораториjе за истраживње ДНK у Kини тврде да Tибетанци припадаjу мистериозноj групи „Денисоноваца“ и да нису хомо сапиенси. Иначе, мистериозни ДНK пронађен jе 2010. године у Русиjи, а открио га jе пустињак Денис, по коме су и добили име.

Нилсен jе истраживао ген EПAС-1 и открио да природна селекциjа подржава његов опстанак и наставак врсте. Научници су одавно установили да Tибетанци функционишу сасвим нормално на великим висинама и да се са лакоћом крећу по „крову света“, док се „обични људи“ тамо осећаjу лоше и измучено.

Некада се претпостављало да jе после више хиљада година генетског прилагодавања ДНK Tибетанаца другачиjи, али сада се веруjе да су они „Денисоновци“ и да имаjу ДНK другачиjи од оног коjи jе своjствен хомо сапиенсима.

Иначе, пре Нилсенове теориjе, амерички научници Универзитета Jута пронашли су десет гена коjи омогућаваjу Tибетанцима да издрже са веома ниским нивоом кисеоника у атмосфери.

Већини других људи, укључуjући и алпинисте коjи су у топ форми, увек jе мучно у тим условима, а често се jављаjу и компликациjе у мозгу и плућима. Интересантно jе да неки други становници високих предела немаjу своjства Tибетанаца ни ту издржљивост, чак ни становници Aнда.

Танјуг