Томислав Николић: Моја оријентација следи политику Тита

nikolic izdajnik

Београд – Председник Србије Томислав Николић рекао да се може очекивати да на предстојећој донаторској конференцији буде прикупљено више стотина милиона евра.

Он је додао да та средства неће моћи да покрију сву штету од поплава.

„Људи постају нестрпљиви јер је август близу а они и даље не спавају у својим кућама. Влада се суочава са кризом, али мораће да позајмљује да би се финансирао опоравак од поплава“, рекао је Николић у интервјуу за Блумберг.

Најављујући да ће заједно са председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, наредне недеље у Бриселу учестовати на донаторској конферецији на којој ће бити прикупљана средства за поплављена подручја, Николић је рекао:

„Изгледа да можемо очекивати стотине милиона евра на тој конференцији, мада та средства која добијемо неће моћи да покрију читаву штету.“

Конференција је отворена за све земље, а не само за чланице ЕУ, а Србија ће аплицирати и за фондове ЕУ који су остали неискоришћени протеклих година, наводи Блумберг.

Говорећи о аранжману са ММФ, Николић каже да влада треба да ради на томе да се наставе преговори са ММФ.

Блумберг подсећа да ће делегација ММФ посетити Србију нако што влада изврши ребаланс буџета како би обезбедила средства за опоравак од поплава, у наредна два-три месеца. Влада је одложила преговоре са ММФ како би проценила штету од поплава.

„Србија није у могућности да настави без ММФ, као неке друге земље“, рекао је Николић.

Када је реч о Украјини, председник Србије каже да ће Србија наставити да тежи томе да остане по страни у украјинској кризи.

„Било би веома напријатно ако бисмо били приморани да бирамо стране. То би чак поделило Србију. Многи људи у Србији су русофили, док други прихватају западну цивилизацију као бољу основу за свој живот“, рекао је Николић за ту агенцију.

Председник Србије каже да ће земља настојати да постане мост за инвестиције измедју истока и запада, док Блумберг наводи да су Србији потребна улагања и трговина после катастрофалних поплава у мају.

Блумберг подсећа да је Србија почела преговоре са ЕУ о чланству пре шест месеци и да је њен план да 2019. буде спремна да се придружи том блоку.

Износ директних страних инвестиција пао је у прва четири месеца ове године на 201 милион евра, одосно износи 8,6 одсто мање него у истом периоду прошле године, показују подаци Народне банке, преноси Блумберг, уз напомену да ће опоравак од поплава допринети увећању буџетског дефицита.

Николић је, међутим, рекао да би европско-руски спор око Украјине могао да подстакне „многе инвеститоре да хитно пребаце своја улагања у Србију, јер изгледа да ће Европа увести санкције које могу да имају негативне ефете на мале и средње европске компаније које добро послују са Русијом“.

Николић је такође рекао да његова оријентација „и исток и запад“ следи политику Тита.

„У данашњим данима концепт Титове спољне политике је једини прави избор“, додао је Николић.

Конфликт између ЕУ и Русије око Украјине неће угрозити планове Србије за изградњу дела гасовода Јужни ток на њеној територији, пише Блумберг, наводећи Николићеве речи да је циљ тог пројекта да се „избегну несигурне и нестабилне“ испоруке гаса преко Украјине.

„Србија има пријатеље и на Западу и на Истоку и они нас не смеју раздвојити вукући нас на ову или ону страну. Не очекујем да Србија буде у позицији да бира између две могућности, јер Србија неће моћи да изабере“, закључио је Николић.

(Танјуг)