Немачки парламентарци траже споразум с Косовом и кажњавање одговорних за паљење амбасада

????????????????????????

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са посланицима немачког Бундестага – др Андреасом Шокенхофом, замеником шефа посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ и Хансом Јоакимом Фаленским, спољнополитичким саветником посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ.

Званичници су разговарали о економским питањима, предстојећим реформским корацима које српска влада планира да предузме, као и новом Закону о раду, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Премијер Вучић је истакао да се Србија суочава са великим фискалним дефицитом, последицама поплава и штетом начињеном у енергетском сектору.

Он је немачким парламентарцима рекао да верује у реформе и да се нада да ће Влада у првих 100 дана рада остварити изузетно важне резултате. Вучић је поново нагласио значај Немачке на европском путу Србије.

Заменик шефа посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ Андреас Шокенхоф показао је разумевање за политичке и економске потешкоће са којим се Србија суочава, истичући да посланички клуб ЦДУ/ЦСУ пружа подршку Србији у споровођењу неопходних реформи, као и њеном путу ка ЕУ, наведено је у саопштењу.

Вучић са састао са посланицима немачког Бундестага Шокенхофом и Фаленским

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се са посланицима немачког Бундестага, Андреасом Шокенхофом, замеником шефа посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ и Хансом Јоакимом Фаленским, спољнополитичким саветником посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ.

Немачки посланици Шокенхоф и Фаленски допутовали су јуче у дводневну посету Србији током које ће разговарати са представницима Владе и опозиције.

Шокенхоф и Фаленски састаће и са председницом парламента Мајом Гојковић, министром привреде Душаном Вујовићем, министарком задуженом за евроинтеграције Јадранком Јоксимовић и директором Канцеларије за Косово Марком Ђурићем.

На дневном реду ће према најавама из Берлина бити припрема Србије на путу ка ЕУ, даља примена споразума Београда и Приштине, однос са Приштином, као и економска ситуација у Србији.

Директор немачке Фондације Конрад Аденауер, блиске ЦДУ, Хенри Боне рекао је уочи посете да долазак делегације немачких парламентараца на челу са Шокенхофом види као охрабрење и подршку реформама српске владе и друштва у контексту европских интеграција.

Шокенхоф, немачки конзервативац, добро је познат српским политичарима и српској јавности посебно због изношења немачких очекивања од Србије у седам тачака или захтева.

Између осталог, Шокенхоф је својевремено рекао да Немачка очекује да Србија пре почетка преговора о пријему у чланство Европске уније са Косовом потпише заједничку правно-обавезујућу изјаву која би била спроведена до краја преговора о пријему.

У седам тачака ушло је и спровођење досадашњих договора у процесу дијалога Београда и Приштине, али и договор о наставку дијалога и изван предвиђених тема, као што су енергетика и телекомуникације, почетак укидања паралелних структура у безбедносном апарату и управи на северу Косова и њихово финансирање.

Немачки парламентарци су дошли у Београд после интензивне дипломатске активности Србије у Берлину – разговора српског премијера Александра Вучића са канцеларом Ангелом Меркел и одржавања немачко-српског форума, на тему „Нови почетак према Бриселу – Србија на путу ка Европској унији“, који су отворили Вучић и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер.

Немачка чврсто при својих 7 захтева од Србије

Немачки парламентарци предвођени послаником ЦДУ Андреасом Шокенхофом поручили су у Београду да Немачка остаје при својих седам захтева од Србије.

„Ми смо питали када се очекује отварање првог преговарачког поглавља и добили смо одговор да они и даље остају при седам захтева. Траже пуну имплементацију Бриселског споразума и нарочито да се осуде инспиратори паљења немачке амбасаде 2008. године“, каже посланик НДС Александар Сенић.

Он је рекао да су немачки парламентарци у разговору са српским колегама наметнули тему европских интеграција и да је европска перспектива Србије била тема током целог састанка.

Осим поменутих услова, међу немачким захтевима су и реформа правосуђа и борба против корупције као и потписивање неке врсте споразума о добросуседским односима са Косовом.

Сенић је оценио да учестала дипломатска активност после два месеца од формирање нове владе у Србији може да значи давање подршке, али и договарање рокова у којима ће одређени услови бити испуњени.

Подсетимо, непосредно након посете премијера Александра Вучића Берлину, саопштено је да је министар полиције Небојша Стефановић формирао Радну групу за утврђивање свих околности у вези са паљењем амбасада САД и Немачке у Београду 2008. године.

Откривање починилаца паљења амбасаде Немачке налази се међу познатих седам услова Берлина за даље напредовање Србије ка ЕУ.

Приликом недавне Вучићеве посете Берлину, министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер рекао је да ће Немачка подржати Србију на њеном путу ка ЕУ, али да неће смањивати услове.

Шокенхоф са Мајом Гојковић: Значајна улога парламента у евроинтеграцијама

Председница Народне скупштине Маја Гојковић разговарала је у Београду са Андреасом Шокенхофом, који је нагласио значај улоге парламената у европским интеграција и међупарламентарне сарадње, посебно у оквиру реформских процеса.

Шокенхоф је рекао да су представници Бундестага, који има значајну улогу у проширењу Европске уније, посетили Србију како би показали да је сарадња важна не само пред крупне одлуке, већ и током читавог процеса евроинтеграција, саопштено је из кабинета председнице скупштине.

Гојковић је рекла да парламент очекује много посла током лета, када је планирано доношење реформских закона и да је Народна скупштина спремна да испрати динамику Владе Србије.

Она је изразила задовољство због интензивних контаката између две земље на највишем нивоу и истакла значај међупарламентарне сарадње.

Састанку су присуствовали и Ханс Јоаким Фаленски, директор фондације „Конрад Аденауер“ у Србији Хенри Боне и шеф посланичке групе СНС у Скупштни Србије Зоран Бабић, наведено је у саопштењу.

(Танјуг-Б92)