Марко Ђурић: Едита Тахири неће ништа рушити у северној К. Митровици

marko-djuric

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да „Парк мира“ у Косовској Митровици остаје и да Срби немају разлога за забринутост.

Ђурић је поручио из Косовске Митровице да у овом граду нико, а посебно не заменица косовског премијера Едита Тахири, неће ништа рушити и да би требало сести за сто како би се разговарало о изградњи боље будућности, и за Србе, и за Албанце.

Ђурић је у Косовској Митровици обишао грађевинске радове на уређењу будућег Трга цара Лазара, који ће се налазити у близини главног ибарског моста, на којем су Срби након уклањања барикаде прошлог месеца изградили „Парк мира“.

„Желим да поручим грађанима Србије и српске националности овде на Косову и Метохији, да немају разлога да се боје због претњи Приштине које смо могли да чујемо претходних дана од госпође Едите Тахири, претње рушењем Парка мира“, поручио је он.

Ђурић је истакао да је „Парк мира трајна категорија која ће овде остати“ и да Србија жели да све проблеме и питања решава кроз дијалог, а да порука о рушењу и претње ничему не могу да допринесу.

„Желим одавде да поручим да нико, а посебно не Едита Тахири, неће овде у северној Косовској Митровици ништа рушити и да би уместо тога требали да седнемо за сто и да разговарамо како ћемо да изградимо бољу будућност и за Србе и за Албанце. Боља бућност се претњама не може изградити“, рекао је Ђурић.

„Српски народ овде на КиМ и овде у северној Косовској Митровици нема разлога за забринутост, Парк мира је ту да остане и ми у наредним данима настављамо радове на изградњи онога што називамо ‘митровичком Кнез Михајловом улицом'“, додао је он.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да је жеља да квалитет живота грађана у Косовској Митровици буде бољи и да Тахири неће одлучивати о томе шта ће да се гради, шта ће да се сеје и шта ће да се жање у северној Косовској Митровици и оним деловима на којима у складу са законом управљају представници српског народа на КиМ.

„Такве изјаве и понашање супротни су и духу нормализације односа и духу свега онога што смо настојали да постигнемо у претходних 20 месеци и не могу нас одвести нигде“, упозорио је Ђурић.

Он је изразио уверење да је већина грађана и Албанаца на КиМ свесна да нам је неопходан миран суживот и да се будућност гради у договору.

„Нико не може да забрани нашим људима да уређују своје послове и свој град на начин на који сматрају да је то примерено. Србија стоји и стајаће овде и уз српски народ у потпуности и нема ниједног разлога да запаљивим изјавама које смо чули претходних дана трујемо атмосферу на КиМ где је ионако довољно тензија у предвечерје формирања покрајинске владе“, казао је Ђурић.

Уместо позива на рушење који су деструктивни, било би боље да Едита Тахири размисли о томе како ће нешто да уради и изгради за свој народ, који такође живи у лошим економским условима и грца под теретом организованог криминала и корупције који су захватили све сегменте друштва на КиМ, закључио је Ђурић.

(Танјуг)