Игор Стрелков: Доњецка Народна Република почиње да формира професионалну војску; Најмање две особе погинуле у гранатирању Луганска

ukrajina borac balvan

11.49 – На захтев Украјинаца, Јутјуб је блокирао директне преносе руског ТВ канала Раша тудеј на руском, јавља на Твитеру редакција РТ.

11.42 – Још једна украјинска мина експлодирала на територији Русије

Још једна украјинска мина је експлодирала на територији Русије. Руски граничари у Ростовској области кажу да је мина пала у Кујбишевски рејон, на 800 метара од државне границе.

Остао је кратер пречника пола метра. Људских жртава нема, али је експлозија убила неколико грла стоке која је пасла у близини.

Очевици кажу да је у то време на украјинској територији вођена интензивна артиљеријска ватра.

11.15 – Самопроглашена Република Доњецк, на истоку Украјине, затражила је дипломатско признавање од две друге непризнате мини-државе, Абхазије и Придњестровља.

Проруски побуњеници у Доњецку наводе да је о стварању њихове државе одлучено на референдуму након државног удара у Кијеву, „иза чега су стајале специјалне америчке службе“.

Абхазија, мала руска погранична територија на обали Црног мора, одвојила се од Грузије почетком 1990-их, а Придњестровље која се налази у источном делу Молдавије, прогласило се независним 1990.

Та два ентитета која имају подршку Русије, не признаје међународна заједница, осим Русије која је признала независност и другог грузијског побуњеничког региона, Јужне Осетије.

Подсетимо да је пре месец дана самопроглашена украјинска Луганска народна република затражила од Србије и још 14 држава и региона да признају њену независност.

11.12 – Национална гарда Украјине тврди да не поседује системе „град“

„Јединице Националне гарде не поседују реактивне системе плотунске ватре `град`“, стоји у изјави на званичном сајту гарде. Устаници ДНР и ЛНР су више пута јављали да украјинска војска користи у нападима те системе.

Почетком јула у прес служби самопроглашене Луганске Народне Републике су изјавили да су украјински војници поставили у околини Луганска три система „град“.

Председник Украјине Петар Порошенко је 1. јула одлучио да прекине примирје на истоку земље. Одмах затим су гранатирани центар Славјанска и Краматорска. У тим нападима је погинуло или рањено много цивила.

10.50 – Најмање две особе погинуле у гранатирању Луганска

Најмање две особе су погинуле, а шест рањено када је украјинска војска гранатирала Луганск на истоку Украјине, саопштила прес служба градског већа Луганска.

Украјинска војска је испалила укупно 13 граната, које су оштетиле зграде и инфраструктурне објекте у граду, наводи се у саопштењу прес службе, пренео је Итар-Тасс.

Области Доњецк и Луганск које се граниче са Русијом, одржале су 11. маја референдуме на којима је већина бирача подржала независност од Украјине.

Од средине априла, Кијев спроводи војну операцију у овим областима како би их вратио под контролу.

Војна операција на југоистоку Украјине, у којој учествују оклопна возила, тешка артиљерија и авиони, већ је имала за последицу стотине погинулих, уништене зграде, а на дестине хиљада људи прешло је границу из Украјине у Русију.

Након кратког примирја које је украјински председник Петро Порошенко објавио 20. јуна и окончао 30. јуна, напади украјинске војске на проруске снаге на југоистоку земље су настављени.

10.45 – Жан Аселборн: Европа мора да прихвати да Русија неће вратити Крим

Жан Аселборн оценио је да светски поредак не функционише без Русије и Кине, као и да ће Крим остати изгубљен најмање још десет година.

Шеф дипломатије Луксембурга је у интервјуу бечком дневнику „Пресе“, рекао да, ако се не жели ризиковати Трећи светски рат, Европа мора да прихвати да Русија неће вратити Крим.

„Крим де факто није више део Украјине, а де јуре, наравно, то нећемо прихватити. Илузорно је веровати да сада можемо наћи решење. Русија неће дозволити да се са њом разговара. То за десет година може бити другачије. Као политичар имам другачију одговорност. Када се ујутро пробудим је Русија још увек на географској карти. Морамо покушати да се са Русијом изађе из конфликта“, објаснио је Аселборн.

09.32 – Самопроглашена Доњецка Народна Република ће почети да исплаћује своје борце, рекао је руководилац самоодбране Игор Стрелков.

„Чини се да би многи били спремни да уђу у редове самоодбране уколико би постојала нека гаранција за породице. Сада ће таква гаранција постојати. Почев од овог месеца припадници самоодбране ће добијати прилично велике по овдашњим мерилима суме, односно од 5 до 8 хиљада гривни (око 310 – 500 евра)“, каже Стрелков.

„Осам хиљада људи било би довољно да се једном и за свагда заустави украјинска армија, која има велику предност зато што ми, зарад мобилности и брзине, имамо велике празнине у одбрани. Нама је позадина и даље лоша. Борићемо се и зауставити их, али без активнијег учешћа становништва Донбаса у одбрани, биће веома тешко издржати“, изјавио је Стрелков на Првом каналу новоформиране телевизије ДНР.

Стрелков је рекао да ће припадницима самоодбране од јула бити исплаћивана плата од 5.000 до 8.000 украјинских гривни. Он сматра да ће то привући у снаге самоодбране нове људе потребне за ефикасну одбрану.

Он је нагласио да ће исплате почети од краја јула.

08.02 Самопроглашена Доњецка Народна Република жели да узме под своју пореску јурисдикцију велика предузећа у региону, рекао је за РИА Новости заменик премијера ДНР за економска питања Андреј Пургин.

„Сада, кад су главне снаге концентрисане у Доњецку, ми ћемо активно преузети на себе финансирање и опорезивање у региону“, казао је он.

08.00 – Володимир Гројсман: Седамнаест милијарди долара помоћи ММФ није довољно

Заменик премијера Украјине Володимир Гројсман рекао је међународним донаторима да помоћ Међународног монетарног фонда од 17 милијарди долара „није довољна“.

Како се наводи, помоћ није довољна због „агресије без преседана коју је подстакла Русија“.

(Глас Русије-Курир-Танјуг-НСПМ)