Протести подршке шиптарима у Македонији

reg-mak-uck

У Албанији и на Косову одржани скупови подршке Албанцима у Македонији, који су протестовали, незадовољни што су шесторица њихових сународника осуђена на доживотну робију

Наставак албанских уличних протеста знак је жестоког револта после изречених пресуда на доживотну робију шесторици сународника осуђених због петоструког убиства младих Македонаца, уочи православног Ускрса 2012. на обали Смиљковачког језера надомак Скопља, у среду је организован само у Кичеву на западу земље, али је подршка демонстрантима стигла и из суседства – из Тиране и Приштине.

У Кичеву је у среду после подне на албанским протестима више стотина грађана без инцидената и сукоба са полицијом скандирало антивладине слогане изражавајући свој суд о корумпираном и диригованом судству паролама – „Стоп монтираним случајевима“, „Скопље-Кичево је са тобом“.

Истовремено, како је пренето, више стотина махом младих људи протествовало је у Тирани окупљених посредством социјалних мрежа под насловом „Етничка Албанија“ и слоганом „Скопље срце Албаније“.

У ресорном министарству спљних послова у Скопљу потврђено је да су амбасаде Македоније под појачаним полицијским обезбеђењем, али, речено је да засада није било инцидената.

Уз подршку демонстрантима у Македонији изражене у Тирани, у среду је организован антимакедонски протест и у Приштини. Под мотом „Да протествујемо за нашу браћу Албанце“ на масовном скупу учествовале су, како се наводи у пренетим информацијама медија на албанском језику, „бројне јавне личности Албаније и Косова“, уз подршку и дела познатих имена албанске естраде у Македонији. У протестима испред амбасаде Македоније, албански демонстранти су запалили заставу ове државе.

Поред осуде, како се наводи, неосноване и монтиране судске пресуде у случају „Монструм“, у протестима Албанаца сада се испољава револт и због „бруталне акције и тортуре полиције шовинистичких власти над Албанцима у Скопљу“.

У приштинским медијима објављено је и претходно оглашавање ветерана терористичке такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК), поруком о спремности да „свим снагама помогну својој браћи у Македонији“, како би, “једном заувек зауставили реприсију Славена“…

АХМЕТИЈЕВЕ ПОРУКЕ

Четврти дан од почетка протеста у Скопљу, први пут на демонстрацијама Албанаца појавили су се и захтеви везани за „тему“ основе окупљања – изрицање пресуда актерима у случају „Монструм“, док су досада биле доминантне поруке исламистичке подршке „верника“ у име Алаха, гериолаца ОВК и Велике Албаније.

Попут лидера албанске владајуће ДУИ Али Ахметија, чији кадар предводи ресор правде у влади премијера Николе Груевског, на протестима су истакнути захтеви за међународну посматрачку мисију, уз подршку властима у Приштини да не изручују Скопљу двојицу одбеглих актера „Монструма“ који у тамошњем затвору издржавају 2,5 годишњу робију за илегално поседовање оружја.

НОВОСТИ