Крвави бизнис ОВК (2): Органи у болницу, лешеви у рупу

uck2wt

Извештај Унмика који је та мисија 2003. године предала Трибуналу у Хагу садржи сведочења о убиствима, отмицама и вађењу органа отетих Срба с Косова. Један од сведока, чији се наводи налазе у том документу, говори о томе како је прво превозио Србе у место Кукеш, на северу Албаније, да би му потом било наређено да превезе лешеве. У језивој исповести наводи 23. јул 1999. године, кад је, како описује, камионом отишао у место, 1,5 километар од Суве Реке, где га је дочекала група ОВК предвођења Исметом Тером.

– Овог пута видео сам лешеве умотане у сиву војничку ћебад. Осетио сам мирис крви и знао сам су свежи. Били су оба пола, али углавном мушкарци. Утоварили су лешеве у камион. Када је камион натоварен, непријатан човек из ОВК из кабине камиона ми је добацио:

„Погледај их. Мој брат је завршио у Трепчи. Просули су капорит, прашак који смо користили за дезинфекцију и против смрада. Мислим да то били људи из околине Суве Реке, Гњилана и Ораховца“ – наводи се у сведочењу.

Описује како је рутом којом је раније возио стигао до Кукеша око 12.30, али му је овог пута речено да скрене јужно.

– Кад смо стигли на место видели смо Енвера Цоколија из ШИК-а. До 1991. он је био у српском МУП-у у Приштини. Људи из голфа 2 (који нас је пратио) су истоварили камион. Поново су ставили маске и рукавице. Око 15 рупа је већ било ископано када смо стигли. Два леша у рупу. Било је потребно сат и по времена да заврше – наводи сведок. Описује и да је место било веома удаљено.

– Личило је на Авганистан, само са више дрвећа. Онда смо се вратили у Призрен, а од Призрена до Пећи, где сам оставио камион код људи који су ми га дали.
Исти сведок говори о томе је 2 или 3. августа добио позив за нову „испоруку“.

– Отишао сам у Капишницу, у Пећи. Стари Мерцедесов фрижидер је био тамо. Већ је био натоварен, а на вратима су биле браве и ланци. Исти тим нас је пратио у голфу 2 и истих двоје са мном у кабини. Овог пута сам возио у Морину, па у Тропоје. Иста процедура као прошли пут. Све добро организовано. Гробнице су већ биле спремљене. Овог пута ми је било тешко јер је веома високо у планинама и веома стрмо, тако да сам имао проблем да довезем камион до тамо. Сачекала су нас тројица мушкараца – стоји у извештају Унмика.

 

У страху од одмазде

Овај извор Унмика нестао је у околини Клине 2003. године. Члан његове породице казао је Унмику да верује да је убијен због неплаћеног дуга. Породица није добила његово тело, нити је нестанак пријавила властима, плашећи се одмазде.

Иста особа, која се у извештају описује као нижерангирани припадник ОВК, додаје да не зна колико је тела тада бачено у рупе јер је „био све све време у камиону“.
Иста особа, за коју још стоји да је Албанац са северозапада Косова, испричала је истражитељима Унмика да је најмање два пута возио у импровизовану клинику у Бурелу, где су се, према сведочењима, затвореницима вадили органе. Први пут, у октобру 1999. године, кад је превезао четворо или петоро Срба од Кукеша до куће јужно од Бурела и испоручио их човеку који се звао Бесим Вокши, оперативцу ОВК са надимком Кинез.

– Кућу је описао као традиционалну и прилично велику, подељену на два дела. Такође је казао да је кућа окречена светложутом бојом и да власник није из истог клана као други становници села – наводи се у извештају.

Како стоји даље, друга испорука се десила у мају или јуну 2000. године, када је превезао 20 жена (већином словенског порекла из источне Европе и бившег СССР-а) од локације на северу Албаније до куће јужно од Бурела.

– Сећа се да камион био без прозора и са лошом вентилацијом, и да су отворили задња врата јер се неколико девојака скоро угушило – стоји у документу. Према даљем сведочењу, петоро жена је издвојено из групе и одведено у кућу јужно од Бурела.
– Извор каже да му је касније наређено да испрати возило које је носило делове тела и/или органе на аеродроме Ринас, у близини Тиране. Наређено му је да се врати до куће да помогне да се закопају људски остаци, који су били у црним пластичним врећама.

Ј. Л. Петковић – Вести

Сутра: Крвави бизнис ОВК (3): Срби ме молили да их убијем