Њуз.нет: Вучић позвао 1.500 Београђана добровољаца да спасу Панчево и Ковин од комараца

komarac-300x171

БЕОГРАД, 8. јул 2014, (Њуз) – Председник Владе Србије Александар Вучић позвао 1.500 храбрих Београђана да се вечерас у 18 часова окупе испред Комбанк арене, одакле ће кренути пут Панчева и Ковина, у којима је проглашена ванредне ситуација због огромне најезде комараца.

Добровољце ће на зборном месту сачекати аутобуси који ће их одвести на најугроженије локације.

– У Ковину и Панчеву имамо катастрофу библијских размера. Никада нас овако нешто није задесило, нећу ни да помислим да говорим о људским жртвама. Добровољце позивам јер немамо довољно расположивих припадника Жандармерије и војске. Ковин и Панчево бранићемо ратним мерама, та два града не смеју пасти! – рекао је Вучић на седници Штаба за ванредне ситуације и посаветовао добровољце да на пут понесу довољне количине “аутана” и “рајда”, као и да се опреме “мухоловкама” и другим средствима за уништавање комараца.

За команданта одбране Панчева и Ковина постављен је начелник Генералштава Војске Србије Љубиша Диковић који је одмах преузео дужност. Министар за ванредне ситуације у Влади Србије Велимир Илић рекао је да би најефикасније средство у борби против комараца био “онај апарат који има ону цев напред па усисава” и прецизирао да не мисли на усисивач.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да се сваког тренутка очекује да из Русије стигне први авион са спасиоцима специјално обучених за борбру против комараца.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је најезда комараца велика опомена за грађане који остављају отворене прозоре.

Министар рада Александар Вулић већ се појавио у Панчеву обучен у пчеларско одело и најавио оштре санкције за пољопривредне апотеке и друге трговине које током ванредне ситуације буду подигле цене “аутана”, “рајда” и мрежа против комараца. .

Српска православна црква најавила је молебан за уништење комараца и бацила анатему на ове инсекте и њихове потомке.

Бојан Љубеновић