Украјина: Проруске снаге освојиле град Попаснају; САД испоручиле украјинској војсци две хиљаде панцир-кошуља

lugansk crkva

17:24 – Крим прихватио око седам хиљада избеглица из Украјине

У Криму има око седам хиљада избеглица из Украјине. Авиони Министарства за ванредне ситуације су у друге регионе Русије пребацили око четири хиљаде избеглица, изјавила је шеф сталне комисије Државног савета Крима за избеглице Ирина Кљујева. Људи су смештени у бањама, одмаралиштима и дечијим камповима.

Више од три хиљаде избеглица се обратило у Федералну миграциону службу Русије са захтевом за добијање дозволе привременог боравка.

16.10 – Небо на истоку Украјине затворено за цивилну авијацију

Државна управа авијације Украјине је затворила за цивилне летове небо изнад зоне у којој се спроводи специјална операција.

 

„Због безбедности летова и у интересима државне авијације ваздушни простор изнад територије у којој се спроводи антитерористичка операција је затворен за све цивилне летелице“, изјавили су у државној управи авијације.

16.00 – Председник самопроглашене Луганске Народне Републике Валериј Болотов изјавио је да је спреман да преговара с Кијевом, али под извесним условима.

 

„Да, до сада се преговарало у нашем одсуству. По том сценарију, како је некад било, ми не присуствујемо. Тада смо пристали на прекид ватре а они су се прегруписали. Сада ако и буде преговора, биће то под нашим условима“, изјавио је Болотов данас на конференцији за новинаре.

Болотов је казао да тачно време и место за преговоре није одређено, али да је руководству ЛНР дата прилика да бирају где ће се преговарати.

15.20 – Андреј Келин: Русија тражи ванредну седницу сталног савета ОЕБС-а због Украјине

Русија је тражила да ОЕБС одржи специјалну седницу сталног савета организације због ситуације у Украјини и захтева да се хитно прекину оружани сукоби, изјавио је стални представник Русије у организацији Андреј Келин.

 

Дипломата сматра да ће наставак војне операције на југоистоку Украјине довести до хуманитарне катастрофе.

Келин још каже да ће одлука Порошенка о наставку војне операције, опкољавању Доњецка и Луганска изазвати многе жртве и страдање становништва.

14.52 – Кристоф де Маржери: Европа не може и не треба да живи без руског гаса

Европа мора престати да размишља о смањењу своје зависности од руског гаса и да усредсреди напоре на томе како да испоруке из Русије постану безбедније, па и заобилазећи територију Украјине, рекао је у интервјуу Кристоф де Маржери, шеф француске нафтне компаније Тотал.

 

Де Маржери сматра да Европа може доживети озбиљну кризу са енергентима ове зиме. „Сударићемо се са проблемима ове зиме, уколико се смање испоруке, и биће хладно. То је јасно“, нагласио је он.

Француз је додао да постоји неколико начина како да се избегну слични проблеми, а неке је предложила и сама Русија.

14.22 – Украјина у јуну увезла дупло више руског гаса у односу на исти месец прошле године

Украјина је у јуну увезла две милијарде кубика гаса, што је 2,2 пута више од увезеног истог месеца прошле године, саопштава у уторак Укртрансгас – управљачка компанија украјинског гасног транспортног система.

 

То нису само испоруке Гаспрома Нафтогасу до 16. јуна, већ и такозване реверсне испоруке гаса у Украјину из Европе. Према изјавама у Нафтогасу, реверс износи 16 милиона кубика дневно, а у јуну је испоручено око пола милијарде кубика.

13.43 – Луганск: Двоје мртвих, 4 повређених

Двоје људи је погинуло у Луганску у Украјини кад је граната погодила линијски такси у којем су се они налазили, саопштила је служба градске управе Луганска.

 

У саопштењу се наводи и да је у том нападу повређено четворо људи, који су затим превезени у болницу, пренео је Глас Русије.

Прес служба градске управе Луганска је такође упозорила грађане да се не крећу по граду без преке потребе и замолила их да избегавају подручја у којима се одвијају сукоби између проруских и украјинских снага.

13.25 – Алексеј Милер: Украјински дуг за руски гас 5,3 милијарде долара

Украјински дуг за руски гас достигао је 5,3 милијарде долара, изјавио је директор Гаспрома Алексеј Милер, преноси Итар-тасс.

 

Украјинска државна нафтна компанија Нафтогас није платила гас за прве две недеље јуна, а рок је био 7. јул. Нафтогас није платила гас јер се компанија не слаже са ценом коју је одредио Гаспором, рекла је представница украјинске компаније Алена Осмоловскаја.

12.30 – Александар Бородај: Проруске снаге у Украјини се спремају за офанзиву

Лидер проруских снага на истоку Украјине Александар Бородај упозорио је данас званични Кијев да ће те снаге поново кренути у офанзиву након што се прегрупишу на ширем подручју Доњецка.

 

Бородај је у интервјуу руском порталу Газета.ру изјавио да се „не припремамо да дођемо под опсаду, припремамо се за акцију“, пренео је Ројтерс.

12.00 – Украјински министар одбране: Једностраног прекида ватре неће бити

Министар одбране Украјине Валериј Гелетеј изјавио је да једностраног прекида ватра на истоку Украјине више неће бити.

 

„Председник Украјине је веома одлучан по том питању. Било који даљи преговори ће бити могући само када терористи предају оружје“, – изјавио је Гелетеј.

Украјински министар је такође саопштио да су сепаратисти минирали многе путеве у региону, као што су путеви који воде из Славјанска у Краматорск и Артјомовск.

11.27 – Русија, ЕУ и Украјина започеће 11. јула преговоре о примени споразума о придруживању Украјине са ЕУ, изјавила је шефица италијанске дипломатије Федерика Мођерини, јавља Кијев пост.

 

11.17 – Руски омбудсман за права деце Павел Астахов навео је да је Русија регистровала 170.000 избеглица са југоистока Украјине и упутила их у 54 региона широм земље, јавља на Твитеру Пола Силер, дописница Раше тудеј.

11.05 – Луганск после гранатирања украјинске армије

Девет неексплодираних граната су пронашли на територији Луганска после артиљеријског напада прошлог понедељка.

 

„Седмог јула мета артиљеријског напада у којем су страдали људи је био обласни центар, оштећено је више објеката. Пронађено је девет неексплодираних граната“, пише на званичном сајту градског савета Луганске Народне Републике.

Једна граната је пронађена у близини школе, две – у зиду зграде. Рањени су људи. Градски савет позива становнике да не напуштају домове без посебне потребе.

10.55 – Утврђен план за „ослобађање“ Луганска и Доњецка

Око Доњецка и Луганска ће бити стегнут обруч и то ће натерати сепаратисте да се предају. Такав план је утврђен на саветовању председника Украјине са војним руководством о даљим акцијама на југоистоку.

 

Раније су се припадници самоодбране повукли у Доњецк и Луганск из Славјанска, Краматорска, Артјомовска и Друшковке да би сачували цивиле од напада украјинских снага.

10.50 – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да ситуација у Украјини подсећа на НАТО бомбардовање Југославије 1999. и да одговорност за кризу сноси Вашингтон.

 

„Имамо разлоге да верујемо да водеће европске земље већ схватају своју одговорност за оно што се дешава у Украјини. Ми желимо да се и САД прикључи ЕУ у разумевању те одговорности“, рекао је Лавров.

Он је рекао да је сада најважније размишљати о томе како спасити људске животе и позвао на хитну обуставу ватре на истоку Украјине.

10.02 – Смене у служби безбедности Украјине

Украјински председник Петро Порошенко именовао је Василија Грицака на место новог шефа антитерористичког центра у националној Служби безбедности.

 

Грицак је, такође, именован и за првог заменика шефа националне Службе безбедности, преноси агенција Итар тасс.

На основу председничких декрета, са тих функција је смењен Василиј Крутов који је био шеф антитерористичког центра од средине априла.

Како наводи руска агенција, Порошенко је сменио још неколико особа у Служби безбедности, али није наведено више детаља.

У Кијеву је јуче саопштено да председник Порошенко има детаљан план за „ослобођење Доњецког басена од терориста“.

 

„Председник Украјине и врховни командант Порошенко је врло детаљно утврдио план којим су у потпуности предвиђене све фазе ослобађање наше земље од људи који тамо дестабилизују ситуацију“, рекао је заменик секретара Савета за националну безбедност Михаил Коваљ.

Он је навео да, између осталог, постоји и план за „ослобођење Доњецка и Луганска“.

„Постоји детаљан и врло јасан план“, рекао је Коваљ и додао да је и примирје било део стратешког плана.

09.45 – Кијев неће прогласити нов прекид ватре док милиција не положи оружје, рекао нов министар одбране Валериј Хелетеј.

 

„Председник Украјине је одлучан. Одсад су преговори могући само ако милиција положи комплетно оружје“, рекао је он, преноси Раша тудеј.

09.32 – Припадници батаљона „Дњепар“ опљачкали и претукли руског држављанина

Истражни комитет РФ покренуо је кривични поступак поводом тортура примењених према руском држављанину у Украјини, рекао је новинарима у уторак званични представник ресора Владимир Маркин.

 

Артјом Михајленко је 19. јуна покушао да пређе из Ростовске у Луганску област. На граници су га зауставили припадници специјалног украјинског батаљона „Дњепар“ и под сумњом да се ради о војном лицу, одузели му новац, телефон и држали га у затвореној просторији, рекао је Маркин.

Михајленка су тукли, а затим га одвели у шуму и оставили га везаног за дрво. Он се сам ослободио и вратио се у Ростовску област.

09.20 – Две особе су погинуле а четири су повређене кад је артиљерија украјинске армије јутрос погодила минибус у Луганску.

 

На свим прилазима граду воде се жестоке борбе између украјинске војске и снага самоодбране, а обе стране користе артиљерију.

Према плану Кијева, украјинска армија треба да држи Луганск и Доњецк у опсади. Такође је откривено девет неексплодираних граната.

09.12 – Проруске снаге самопрокламоване Луганске Народне Републике, освојили су у ноћи између недеље и понедељка град Попаснаја, саопштила је агенција Новоросија.

 

Град, који се налази на граници између региона Луганска и Доњецка, освојило је неколико стотина проруских побуњеника, који у њему нису затекли украјинске војне снаге, преноси Итар-Тас.

Попаснаја, која има око 20.000 становника, је важна железничка раскрсница. Удаљена је 30 км од града Артемовска, а 20 км од Стаханова.

08.02 – Расмусен демантовао сопствене речи о усмерености алијансе против Русије

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен је демантовао сопствене изјаве о томе да је јачање система колективне одбране алијансе одговор на политику Русије.

 

„Што се тиче Русије, нема потребе да се развија или ствара одређени лик Русија за препород наше алијансе. Мислим да је свакоме очигледно зашто је НАТО потребан. Током последњих 20 година ми смо много урадили за развој конструктивне сарадње са Русијом“, – рекао је Расмусен новинарима.

07.06 – Американци испоручили војсци Украјине две хиљаде панцира кошуља

Сједињене Америчке Државе су као помоћ оружаним снагама Украјине испоручиле две хиљаде панцир кошуља Interceptor, кажу у америчкој амбасади у Украјини. Панцир кошуље су већ у Кијеву и биће предате Министарству одбране Украјине.

„То је део пакета помоћи Украјини у вредности од 23 милиона долара. Пакет неубојитих средстава такође садржи комплете прве помоћи, уређаје за ноћно посматрање, за везу и друге материјале који ће помоћи украјинској војсци и граничарима у покушајима да зауставе терор у источној Украјини“, стоји у изјави амбасаде САД.

(Курир-Глас Русије-Танјуг-НСПМ)