Блиц: „Марш мира“ ка Сребреници предводе Насер Орић и нови амбасадор Турске у БиХ Џихад Ергинај

naser-oric

Из Незука, код Сапне, јутрос је кренула колона овогодишњих учесника Марша мира којим се одаје почаст и чува сећање на пробој сребреничких Бошњака из јула 1995. године, а колону је преводио командант одбране Сребренице Насер Орић.

Учесници овогодишњег Марша мира кренули су јутрос из Незука ка Сребреници, у знак сећања на пробој сребреничких Бошњака из обруча Војске РС у јулу 1995. године, а њима ће се придружити и учесници два бициклистичка маратона од којих је један кренуо из Београда, јављају регионални медији.

Како је објавио сајт Кликс, колону је у Незуку предводио ратни командант Насер Орић, а с њим је био и нови амбасадор Турске у БиХ Џихад Ергинај.

„Молим вас да се придржавате кодекса понашања. Земља којом ћете пролазити је света, сваки центиметар овог пута је натопљен крвљу. Молим вас да поштујете проливену крв“, рекао је Насер Орић.

Преживели из пробоја 1995. године обучени су и наранџасте мајице са натписом: „Преживели смо“.

„Морамо одати признање општини Сапна која је прави домаћин. Када је пре десет година рођена идеја о Маршу мира ка Сребреници, из Незука су те године кренули они који су преживели Марш смрти.

Данас имамо једну планетарну активност, а пре свега морате схватити симболику овог Марша мира… Порука овог марша је мир. Никакав револт, никаква освета, никаква политика“, рекао је Ћамил Дураковић, начелник општине Сребеница учесницима марша.

Предвиђено је да се дневно прелази до 30 километара, а организатор је обезбедио цистерне с водом, док ће становништво у местима преноћишта обезбедити топле напитке и храну.

Из Незука су кренули учесници из свих крајева БиХ, неколико страних земаља, а међу уцесницима је и један грађанин Србије, додаје Кликс. Како јавља Радио Слободна Европа (РФЕ), почео је и бициклистички маратон Београд-Сребреница, који се организује први пут под мотом „Никада не заборавимо геноцид у Сребреници“, а према Поточарима где ће одати пошту жртвама сребреничког геноцида кренули су и бициклисти из Бихаћа.

Учесници та два бициклистичка маратона придружиће се учесницима Марша мира 2014.

РФЕ додаје да је пре неколико дана, из Велења у Словенији, кренуло је двадесетак бициклиста према Сребреници у знак пијетета према жртвама геноцида у Сребреници.

Истовремено, све више страних делегација стиже у Сребреницу и у Поточаре где ће у петак, 11. јула, бити обележена 19. годишњица геноцида у Сребреници када су снаге ВРС убиле око 8.000 муслиманских мушкараца након што су заузеле град.

У Меморијалном центру Поточари биће одржана комеморација и сахрањени посмртни остаци 174 жртве идентификоване у последњих годину дана. У БиХ је проглашен Дан жалости.

(Блиц)