Есад Џуџевић: Србија оспорава права Бошњака на средњошколско образовање на матерњем језику

esad-dzudzevic

Нови Пазар — Министарство просвете и остали државни органи „на све начине оспоравају права Бошњака на средњошколско образовање на матерњем језику“, изјавио је Џуџевић.

„На стандардном обрасцу које ученици попуњавају приликом уписа у средње школе у Санџаку, уопште нема питања на којем језику желе да похађају наставу, већ им је само понуђено да слушају изборни предмет Босански језик“, нагласио је председник Бошњачког националног веча (БНВ) у техничком мандату Есад Џуџевић.

Он је додао да су „обрасци без питања о језику наставе у санџачке школе стигли по налогу министра просвете Срђана Вербића“

Џуџевић је на конференцији за новинаре истакао да БНВ неће да прихвати да се за Бошњаке прави леx специјалис, односно посебан модел у односу на све остале мањинске народе у Србији и због тога тражи „оно што све друге мањине имају, како би Бошњаци уживали сва права гарантована законима и Уставом ове земље“.

Председник БНВ у техничком мандату подсетио је да је претходних дана о овим проблемима обавестио председника и премијера Србије, Томислава Николића и Александра Вучића, и шефицу преговарачког тима Србије са ЕУ Тању Мишчевић.

(Танјуг)