Украјинска војска: Имамо потпуну контролу над Славјанском и Краматорском; ДНР: У Доњецку нема украјинских војних снага; Лавров тражио састанак контакт групе за Украјину

kramatorsk rusevine

10.25 – Украјинска војска саопштила да је преузела комплетну контролу Славјанска и Краматорска

Украјинска војска је преузела комплетну контролу у градовима Славјанск и Краматорск, саопштила је прес-служба Антитерористичког центра.

„У овим местима по наређењу председника Украјине Петра Порошенка почиње обнављање инфраструктуре, успостављена је достава хране, пијаће воде и других врста хуманитарне помоћи локалном становништву“, речено је у саопшгтењу.

Раније је МУП Украјине саопштио да ће спровести службену истрагу о сваком полицајцу у Славјанску. Ресор је прецизирао да ће током истраге бити разјашњено да ли су полицајци остали верни „заклетви украјинском народу“ или не.

ДНР: У Доњецку нема украјинских војних снага

09.00 – Самоодбрана Доњецка појачава одбрану града, саопштио је представник прес-службе самопроглашене ДНР.

По његовим речима „нема информација о уласку у град украјинских војних снага“. Он је такође демантовао информације о детонацијама у центру Доњецка, које су се појавиле у медијима.

Прес служба Доњецка је потврдила да су украјинске војне снаге успоставиле контролу у Краматорску, Николајевки и Славјанску, одакле је у Доњецк пре неколико сати стигла колона војне технике и борци самоодбране.

08.45 – Лавров тражио састанак контакт групе за Украјину

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров апеловао је у телефонском разговору са немачким колегом Франком Валтером Штајнмајером и француским Лораном Фабијусом на хитни састанак контакт групе за Украјину ради договора о прекиду ватре, каже се на Фесбук страници руског министарства.

Овај задатак је још актуелнији после активације војне операције украјинских власти, наглашено је у министарству. Руска страна је забринута због великог броја жртава међу цивилним становништвом и разарања инфраструктуре. Осим тога, наглашено је у дипломатском ресору, борбена дејства прати пуцање на руску територију, представљајући препреку за избеглице, које желе да напусте зону конфликта.

(Курир-Танјуг-Глас Русије-НСПМ)