Жестоки сукоби шиптара и полициjе у Скопљу. На десетине повређених

skoplje1

СKOПЉE – На десетине особа повређено jе данас у демонстрациjама Aлбанаца незадовољних пресудом изреченом шесторици њихових сународника, коjи су осуђени на доживотну затворску казну због убиства петорице младих Mакедонаца, уочи ускрса 2012. године у Смилковцу, jавили су македонски медиjи.

Наводи се, међутим, да ниjе дошло до директног сукоба демонстраната и полициjе, већ да су с jедне стране окупљени Aлбанци коjи бацаjу каменице на полициjу, а с друге полициjа коjа на демонстранте баца сузавац.

До ескалациjе протеста jе дошло испред Oсновног суда у Скопљу, када су демонстранти бацили неколико каменица у правцу Суда и тиме подстакли реаговање припадника Специjалне полициjе коjа jе одговорила сузавцем, али и воденим топовима.

Спаљено jе, како се наводи, неколико контеjнера, а демонстранти беже у околне улице.

Протест jе почео пред почетак џуме (главне молитве петком за муслимане) када jе преко 5.000 македонских Aлбанаца кренуло према Суду.

Демонстранти су кренули од скопске џамиjе и продужили протестни марш уз повике „нисмо терористи, желимо правду“; „Jанкуловска jе терориста“; „OВK“, „Стоп монитираним процесима““, обjавиле су агенциjе.

Позив на протесте jе обjављен путем социjалних мрежа а организатори протеста су се представили као актгивисти за људска права коjи, како тврде, имаjу подршку и чланова породица шесторице Aлбанаца осуђених на доживотни затвор.

Танјуг