Kиjев прети обарањем руских хеликоптера

helikopter

KИJEВ, MOСKВA – Украjина ће обарати руске хеликоптере у случаjу да повреде украjински ваздушни простор, изjавио jе данас секретар Савета за националну безбедност и одбрану (СНБO) Украjине Aндреj Парубиj.

Наводно су раниjе украjински граничари регистровали такве случаjеве, преноси Итар-Tас с.

Челник Савета jе, такође, рекао да украjинска авиjациjа лети дуж границе са Русиjом и Белорусиjом, како би одредила где и колико снага Русиjе jеу тамо распоређено, као и да би одредила колико опасан може бити правац украjинско-белоруске границе.

Парубиj ниjе искључио могућност увођења ванредне ситуациjе на истоку земље у скориjе време, наводећи да jе СНБO већ припремио такав документ.

Парубиj тврди да jе од почетка „антитерористичке операциjе“ у Доњецкоj и Луганскоj области ослобођено jе 17 насеља и да сада Kиjев контролише 23 од 36 реjона – 13 од 18 у Доњецкоj а 10 од 18 у Луганскоj области, пренео jе Укринформ.

 

Украjина протестуjе због повреда ваздушног простора

Украjинско министарство спољних послова саопштило jе да jе упутило протест Русиjи због „тешке и систематске повреде“ украjинског ваздушног простора и затражило од Mоскве да одмах прекине са тим.

Mинистарство jе навело да су три хеликоптера са обележjима руских оружаних снага повредила украjински ваздушни простор неколико пута 3. jула, преноси Роjтерс.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану (СНБO) Украjине Aндреj Парубиj такође данас упозорио да ће Украjина обарати руске хеликоптере у случаjу да повреде украjински ваздушни простор.

Танјуг