Милорад Додик: Република Српска и српски народ нису слободни у БиХ

dodik

Приједор – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се српски народ у Републици Српској осјећа слободним, а да је БиХ оно што га често спутава у слободи.

„Република Српска и српски народ нису слободни у БиХ. Они су стављени у оквире који су готово неиздрживи. Мораћемо једног дана да се ријешимо те неслободе која се зове БиХ“, рекао је Додик новинарима на Мраковици гдје се данас обиљежавају 72 године од Битке на Козари.

Он је нагласио да БиХ нема „консензус за свој живот“ и да се ових дана наставља борба за слободу на симболичан начин да се очува идентитет народа и ојача Република Српска да би се у највећем могућем капацитету предала будућности и да би једнога дана „у очекиваној констелацији међународних и других околности могла да прогласи независност“.

„То је дугорочан процес. Он нимало није лак, чак некима није једноставно ни да се разумије, али слободарски дух овог народа се овдје одржава. Та борба за слободу у контиунуитету некад је била оружана, а некад борба за слободу и самосталност кроз политички процес. Данас смо у једној новој фази борбе за слободу“, поручио је Додик.

Он је нагласио да се на овим просторима увијек војевала борба за слободу и да никад људи одавде нису ишли на друге просторе и тамо водили ратове, него су овдје долазили окупатори који су хтјели одузети слободу народу.

„Слободарски дух Козаре прослављен је широм региона и важно је да ми, потомци тих славних бораца, погинулих у антифашистичкој борби, чувамо сјећање на те дане. Ово је један од тих дана када одајемо почаст и призивамо важне догађаје и значај борбе за слободу“, истакао је Додик.

Адекватан одговор на патње људи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Република Српска одговорила на адекватан начин дајући помоћ од 5.000 КМ по стамбеном објекту домаћинствима погођеним поплавама.

„Апсолутно се одужила и разумјела патњу људи који су имали огромне штете у поплавама“, рекао је Додик новинарима на Мраковици.

Он је додао да је познат низ мјера за санацију штете, међу којима је олакшица за порез на имовину који је у надлежности локалних заједница, па самим тим се и одлуке о конкретизовању те мјере морају донијети у општинама и градовима.

„Ових дана кренула је расподјела ваучера и идентификују се компаније које желе пословати с ваучерима. Велики одзив компанија говори да ће пројекат успјети и да ће омогућити људима да с тих 5.000 КМ могу регулисати и друге обавезе, као што су кредити, комуналне услуге, струја, вода и слично“, нагласио је Додик.

На Мраковици се данас обиљежавају 72 године од Битке на Козари.

(Глас Српске)