Игор Стрелков: Ако Русија не интервенише, Новорусија ће ускоро изгинути, а Славјанск ће изгинути пре осталих

igor-strelkov-foto-facebook-1403103276-518477

13.42 – Две особе су погинуле, а седам је рањено у гранатирању Луганска, на истоку Украјине, саопштила је прес служба самопроглашене Луганске Народне Републике, пренео је Итар-Тасс.

Једна жена је погинула, а један мушкарац је пребачен у регионалну болницу са раном од пројектила, који је погодио стамбену кућу у улици Менжински, навела је прес служба. Један мушкарац је погинуо од рањавања ватреним оружјем, а седам особа је задобило ране од граната које су пале на стамбене куће у више делова Луганска.

Градоначелник Луганска Сергеј Кравченко позвао је све стране у оружаном сукобу да прекину војне акције и да одмах седну за преговарачки сто.

13.16 – Украјински парламент усвојио је тесном већином у првом читању закон који омогућава америчким и европским инвеститорима да имају до 49 одсто удела у гасном транспортном систему Украјине.

За тај закон гласало је 229 посланика, док је њих 221 било против, а њиховим усвајањем је страним оператерима омогућено да управљају дистрибутивним системом украјинског гаса и подземним складиштима, јавља РИА Новости.

13.10 – Нафтогас: Украјина ће смањити потрошњу гаса за 20%

У условима обуставе испорука руског гаса, Украјина може нормално проћи следећу зиму само смањујући потрошњу гаса за 20%, казао је директор Нафтогаса Андреј Кобољев.

Раније, заменик директора Нафтогаса Александар Тодијчук изјавио је да резерве гаса у подземним складиштима у Украјини могу бити довољне до новембра, а при режиму максималне штедње – до краја године. 27. јуна резерве гаса у трезорима Украјине процењене су на 14,24 милијарди кубних метара.

Са своје стране, руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је у среду да се на јесен очекује кулминација гасне кризе у Украјини.

13.03 – Интензивне борбе између украјинске војске и снага самоодбране воде се у Иљичјевки, градићу крај Јампоља, на путу ка Северску.

У Доњецку је саопштено да ће у граду нестати воде. У Николајевки украјинске снаге стежу обруч око положаја самоодбране.

13.00 – Оланд и Меркелова разговарали са Порошенком, директни контакти између Русије и Украјине могу бити корисни

Француски председник Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су у петак ујутро са председником Украјине Петром Порошенком, наводи се у саопштењу из Јелисејске палате.

Током разговора са Порошенком, Оланд и Меркелова су поновили важност организовања састанка Контакт групе до 5. јула са циљем да се усвоје услови споразума о примирју, истакавши да директни контакти између Русије и Украјине могу бити корисни.

У четвртак, Оланд и Меркелова су разговарали са руским председником Владимиром Путином, позвавши га да помогне у организацији састанака Контакт групе.

12.45 – Андреј Парубиј: Украјина ће пуцати на руске хеликоптере у случају нарушавања границе

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Андреј Парубиј изјавио је да ће украјинска војска пуцати на руске хеликоптере у случају нарушавања границе.

Парубиј је такође рекао да украјинска авијација лети дуж границе са Русијом и Белорусијом, како би одредила где и колико снага Русије је тамо распоређено, као и да би одредила колико опасан може бити правац украјинско-белоруске границе.

Он није искључио могућност увођења ванредне ситуације на истоку земље у скорије време, наводећи да је СНБО већ припремио такав документ.

Парубиј тврди да је од почетка „антитерористичке операције“ у Доњецкој и Луганској области ослобођено 17 насеља и да сада Кијев контролише 23 од 36 рејона – 13 од 18 у Доњецкој а 10 од 18 у Луганској области, пренео је Укринформ.

Јуче, Гранична служба Украјине известила је да су руски хеликоптери, наводно, нарушили ваздушни простор Украјине, обављајући ваздушно извиђање. Руска страна још увек није коментарисала ову информацију.

Министарство иностраних послова Русије изразило је озбиљну забринутост због заоштравања у последњих неколико година ситуације у неколико области руско-украјинске границе као резултат провокативних акција украјинске стране.

12.07 – Две особе погинуле, а седам рањено у гранатирању Луганска

Две особе погинуле, а седам рањено у гранатирању Луганска, на истоку Украјине, саопштила је данас прес служба самопроглашене „Луганске Народне Републике“.

Очевици су испричали да је неколико граната пало на центар града током ноћи. Једна жена је погинула, а један мушкарац је пребачен у регионалну болницу са раном од пројектила, који је погодио стамбену кућу у улици Менжински, навела је прес служба.

Један мушкарац је погинуо од рањавања ватреним оружјем, а седам особа је задобило ране од граната које су пале на стамбене куће у више делова Луганска.

Неколико мина је експлодирало у регионалној онколошкој клиници у Луганску и она је том приликом тешко оштећена.

12.00 – Расписана међународна потерница за бившим премијером Украјине Николајем Азаровим

Расписана је међународна потерница за бившим украјинским премијером Николајем Азаровим, саопштио је извор у МУП државе.

Средином јуна, Главно тужилаштво Украјине покренуло је потерницу за Азаровим у оквиру истраге о злоупотреби власти, у којој фигурирају и син свргнутог председника Александар Јанукович, бивши заменик премијера Андреј Кљујев и бивши гувернер Народне банке Сергеј Арбузов.

Азаров се налазио на челу украјинске владе од марта 2010 до јануара 2014. године.

10.38 – Украјинске власти објавиће у понедељак 7. јула план о коридорима за евакуацију цивилног становништва из зоне војних операција на истоку Украјине, саопштио је вицепремијер те земље Владимир Гројсман.

„Предвиђен је веома прецизан и јасан план акције, који ће битипредстаљен у понедељак, али овај пут биће распоређени одређени инфраструктурни објекти неопходни за коридор и помоћ људима“, казао је он, преноси Интерфакс.

10.13 – Игор Стрелков: Ако Русија не интервенише, Новорусија ће ускоро изгинути, а Славјанск ће изгинути пре осталих

Ако Русија не интервенише, Новорусија ће ускро изгинути, а Славјанск ће изгинути пре осталих, саопштио је Игор Стрелков, командант самоодбране самопроглашене Доњецке Народне Републике.

„Николајевка је окружена. Нема комуникацију с гарнизоном. Семјоновка и Николајевка су под сталним артиљеријским нападима. Толико је граната пало да ни Чеченија то није видела“, објавио је Стрелков на Фејсбуку данас , четвртог дана обновљене офанзиве украјинске армије на становништво југоистока Украјине.

„Ноћас су хаубице у више наврата гађале Славјанск. Становнике је ухватила паника. Сви проклињу Кијев, Порошенка и… Русију. Која нам је дала наду и бацила нас на немилост џелатима“, пише Стрелков.

Он је упозорио да се не треба „хватати за сламку“ и радовати се понеком обореном авиону или уништеном тенку.

„Они их имају толико да сваког дана могу да бацају по десет комада и неће им зафалити. Стално ради артиљерија и снајпери. Пешадију практично не користе – само сравњују са земљом насеља. Генодиц у свом најчистијем облику. Ако се Русија у најскорије време не укључи – Новорусија ће убрзо изгинути. Славјанск ће изгинути пре других“, закључио је он.

10.10 – Министарство финансија Украјине израдило 8 варијанти замене испорука гаса из Русије

Министарство финансија, заједно са заинтересованим агенцијама, направили су предлоге за замену увоза природног гаса, између осталог – из Русије, наводи се у саопштењу Министарства.

Између осталих опција, влада задржава планове за коришћење морског терминала за пријем течног природног гаса (ТПГ). „Према мишљењу научника, ТПГ се може разматрати као алтернатива руском природном гасу који се испоручује по тржишним ценама од 380 долара за хиљаду кубних метара,“- саопштава Министарство финансија.

Истовремено, министарство признаје постојање отворених питања која се односе на имплементацију пројекта. Конкретно, неопходно је да се реши „политичко питање“ са Турском о транзиту кроз Босфорски мореуз.

10.05 – Украјинска војска: Успешна опсада Славјанска, убијено 150 проруских активиста

Украјинска војска тврди да су током борби у четвртак у потпуности блокирали село Николајевка, у околини Славјанска, уништили шест блок-постова и база са муницијом, као и да су убили најмање 150 присталица отцепљених донбаских република.

На украјинској страни су погинуле две особе, а четворо је рањено.

Раније, противници кијевских власти потврдили су да око Николајевке већ други дан не престају жестоке борбе.

09.52 – Сергеј Рјабков: САД врше притисајк на своје савезнике да не сарађују са Русијом

Москва — Сергеј Рјабков изјавио да САД покушавају да отежају сарадњу једног броја других земаља са Русијом и доведу односе између Москве и Вашингтона у ћорсокак.

Заменик руског министра спољних послова је за издање листа Комерсант од петка коментарисао информације које су се појавиле у медијима да је амбасадор САД у Словенији покушао да убеди власти те земље да одбију да следеће недеље приме руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

„Ако је то истина, о чему ја не могу да судим, остављам то савести америчке стране. Ми са сигурношћу знамо да америчка администрација тежи спречавању својих савезника и пословних људи, вршећи притисак на њих, да на одговарајућем нивоу учествују на великом броју форума и састанака важних за Русију“, навео је Рјабков.

То су, како је рекао, реметилачки потези који свакако немају утицаја на политички курс Русије, али воде у ћорсокак односе између Москве и Вашингтона.

09.46 – Украјинска артиљерија опет је напала град Доњецк, самопштила је прес служба Доњецке Народне Републике.

У гранатирању су тешко оштећене две електране и ситауција је критична, јавља РИА Новости.

09.39 – Настављен је и напад на Луганск, где је срушено неколико зграда, између осталих и локална школа која служи као склониште околном становништву.

На срећу, жртава нема.

09.33 – Председник самопроглашене Луганске Народне Републике Валериј Болотов распустио је владу ЛНР.

Влада је распуштена престанком важења Закона о кабинету министара ЛНР и ступањем на снагу Закона о систему извршних органа државне власти ЛНР.

09.02 – Дмитриј Рогозин: НАТО испоручује оружје Украјини из земаља Источне Европе

Заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин сматра да је обезбеђивање Украјине оружјем и војном техником из резерви источноевропских земаља у интересу војно-индустријског комплекса САД, које те трошкове компензују из својих залиха.

У марту, Украјина је уручила НАТО листу војно-техничке опреме која би јој могла бити потребна. Бивши вд. министар иностраних послова Украјине Андреј Дешица саопштио је тада да није реч о оружју.

Поред тога, генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен у више наврата је изјављивао да Алијанса не поседује опрему, већ да је могу пружити само земље-чланице.

09.00 – Група бродова НАТО ушла у Црно море

Четири ратна брода из састава сталне мини-централне групе НАТО упловила су у Црно море, саопштио је војно-дипломатски извор.

„Адмиралски брод SNMCMG-2 ракетна фрегата Aviere, миноловац Rimini, грчка корвета Machitis и турски миноловац Akcay јуче су прошли кроз црноморске мореузе и ушли у Црно море,“- саопштио је извор.

Према његовим речима, „бродови НАТО се крећу према бугарској луци Бургас, где је планирано да учествују у заједничким вежбама са бугарском ратном морнарицом под условним називом „Бриз“.

08.30 – Украјина, министар одбране обећава Крим

Валериј Гелетеј, нови украјински министар одбране рекао да ће „победничка смотра војске бити одржана у украјинском Севастопољу“ на полуострву Крим који је Русија пролетос анектирала.

„Биће парада победе у Украјини, у Севастопољу“, поручио је посланицима у парламенту, што је поздрављено аплаузом, преноси Би-Би-Си.

07.02 – Власти Доњецке народне републике саопштавају о гранатирању околине Доњецка

„У Доњецку се јасно чује артиљеријска канонада од стране Карловки-Красногоровки. Гранатирање је почело пре пола сата,“- налази се на микроблогу ДНР на Твитеру.

Од априла, кијевске власти спроводе војну операцију на истоку Украјине са циљем да се угуше протести који су настали као реакција државног удара из фебруара месеца.

Становници Доњецке и Луганске области су након почетка бомбардовања и гранатирања одржали референдум на којем су гласали за независност од Кијева и прогласили Доњецку и Луганску народну републику.

(Курир-Танјуг-Глас Русије)