Ђурић: Јавност ће бити изненађена с неколико великих и лепих пројеката који ће показати да српска заједница на КиМ има будућност

marko-duric-aleksandar-vucic-rekonstrukcija-vlade-vlada-srbije-1363733811-285149

Франкфурт – Заједница српских општина (ЗСО) је извесна будућност српског народа на Косову и Метохији, оценио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Динамика њеног формирања, како је казао у интервјуу франкфуртским Вестима, зависиће и од политичких разговара који ће се водити у Покрајини.

-Кроз ЗСО желимо да створимо амбијент за боље услове живота, спречимо даље исељавање нашег народа, различите облике притиска, отимање имовине, ситуацију у којој су Срби обесправљени – објаснио је он.

У надлежности ЗСО и општина под њеном контролом је урбано и рурално планирање, а одлучиваће, како је додао, о намени земље и изградњи, што у другим деловима земље делује тривијално, али на КиМ је то разлика између опстанка и нестанка.

– Отимање српске имовине не само приватне, већ и државне је злочин против целог народа, на неки начин продужетак политике етничког чишћења. Такође, активности Косовске агенције за приватизацију поткопавају темеље на којима почива наша заједница. Због тога је један од приоритета решавање рада Косовске агенције за приватизацију који је у претходном периоду од стране правосудних органа у покрајини окаракетрисано као криминално – истакао је Ђурић.

Упитан које су могућности Срба да такве ситуације спрече он је казао да је за нас најснажније средство које тренутно имамо чињеница да формирање покрајинских извршних органа зависи у великој мери од учешћа Српске листе која своје деловање директно координира са Владом у Београду.

– Држава Србија и српски народ на КиМ треба да искористе све инситуционалне механизме које има на располагању, а захваљујући одлуци да се учествује на овим изборима, има их више него раније – подвукао је Ђурић.

Српска заједница није окупљена око страначких принципа, већ око циљева српског народа, поручује он и додаје да нећемо бирати албанском народу представнике, али да ће учешће у извршним покрајинским властима зависити од степена испуњености наших циљева.

Што се тиче његовог рада он је казао да на њега гледа као на прву фазу повратка и оживљавања српске заједнице.

Тај посао, подсетио је ђурић, започет је у време његовог претходника, и у наредном периоду ће бити усмерен на повратак, развојне пројекте.

-Јавност ће бити изненађена с неколико великих и лепих пројеката који ће показати да српска заједница на КиМ има будућност. Прилике су такве да морамо да се око ове борбе окупимо. Као и сви који служе у Влади Србије своју заклетву везану за очување КиМ у саставу Србије, сматрам за најзначајнију дужност која ми је поверена, изузетном чашћу и могућношћу да као Србин служим за српско Косово и Метохију и на српском Косову и Метохији и трудићу се да будем тога достојан- поручује Ђурић.

(Танјуг)