Протест незадовољних Обреновчана незадовољних процесом санације и обнове

obrenovac lokal

Обреновац — Грађани Обреновца организују протест незадовољни процесом санације и обнове у том граду, који је највише погођен поплавама.

Њихови захтеви су да се грађанима помогне у обнови кућа и станова, малим привредницима да покрену производњу, као и да се промени начин поделе хуманитарне помоћи преко Црвеног крста.

Организатор протеста Драган Мурар каже за Б92 да ће се његови суграђани окупљати сваког дана испред општине Обреновац, а у понедељак ће каже, пред Владу Србију са својим захтевима. Мурар наглашава и да ће данас тражити подношење оставке и председника и свих одборника Скупштине општине Обреновац.

Мурар је казао да се рокови које су надлежни поставили за обнову непрестано продужавају оценивши да Влада нема представу о размерама „несреће“ и егзистенцијалним проблемима Обреновчана.

„За сваку потврду да би се нешто јефтиније купило чека се по пет сати у реду“, казао је он, наводећи да онима који су остали без кућа треба градјевински материјал, а не потврда за куповину „јефтинијег намештаја“.

Он је казао да је данас од министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина добио уверавања да ће на седници Владе предложити доношење Закона о обнови земље којим ће се решити проблеми санације кућа уништених у поплавама.

Председник општине Мирослав Чучковић каже да је упознат са захтевима протестаната и да их у потпуности разуме.

Председник Србије је у јучерашњој посети Обреновцу замолио градјане за стрпљење одговарајући на констатацију и питање новинара да се један број градјана окупио испред општине Обреновац и питао када ће бити испоручена хуманитарна помоћ и надокнада за штету. Николић је рекао да ће Влада Србије сигурно упутити некога да разговара са становништвом и поручио да уз сву храброст коју су показали сада покажу и мало стрпљења.

(Б92)