Томислав Николић: Српски официри да буду спремни и на одбрану АП КиМ

????????????????????????????????

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је у петак да је државно руководство одлучно да Србију уведе у ЕУ и истакао да је улога војске у томе изузетно значајна. Српски официри у мировним мисијама су амбасадори који о Србији говоре речитије од лепих слика, нека знање буде њихово највредније оружје, а Србија је привржена унапређењу мира и безбедности у региону и свету, поручио је данас председник Србије Томислав Николић.

Србија је привржена унапређењу мира и безбедности у региону и свету као активна чланица УН ,али и поред свега тога, још има оних који према њој не испољавају најбоље намере, нагласио је Николић на свечаности уручења официрских сабљи официрима 57. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране.

„Нека знање буде ваше највредније оружје, а мудрост која из њега проистиче нека повећава његово дејство у одбрани сваке врсте, па и одбрани Аутономне покрајине Косова и Метохије. Има у свету оних који још нису препознали опасност од отварања Пандорине кутије и прихватања једностраних решења која задовољавају интересе само једног народа од свих који живе на неком простору”, упозорио је он.

„И њима и онима који нас разумеју покажимо своје знање и помозимо им да пронађу најправедније и најбоље могуће решење за успостављање трајног мира, безбедности и просперитета на простору Косова и Метохије”, подвукао је Николић.

Како је рекао поносни смо на информације које пристижу из команди мултинационалних операција задужених за изградњу и очување мира у различитим регионима и државама широм света – Кипру, Демократској Републици Конго, Либану, Либерији, Обали Слоноваче и Сомалији у којима су ангажовани и наши официри, подофицири и војници.

Према његовим речима то је најбоља потврда квалитета нашег војног образовања и квалитета знања са којим располажу наши официри и лица којима они командују.

„Они су наши амбасадори који о Републици Србији у свету говоре речитије од лепих слика”.

Николић се осврнуо и на катастрофалне поплаве које су погодиле Србију и улогу ВС у помоћи угроженима и санирању штете оценивши да би последице биле и веће да није било правовременог и адекватног ангажовања припадника ВС.

„Увек уз свој народ, били су снажна подршка становништву у најтежим мирнодопским данима за које знамо. Уз традиционалну солидарност у невољи која краси наше људе, стихију су савладали и стручност и пожртвованост Српске војске у униформи коју народ воли” рекао је председник.

Како је навео све што је ВС до сада урадила на спречавању катастрофе већих размера, спашавању становништва и материјалних добара, што ради на санацији последица и подршци локалним органима власти и становништву, као и ангажовање до потпуне нормализације услова за живот и рад, прави је показатељ квалитета нашег војног образовања и обуке у јединицама Војске.

„Зато не чуди, и зато сам поносан што је Војска Србије институција која ужива највеће поверење међу грађанима”, подвукао је председник.

Председник је указао и да се ова свечаност одржава на 100 година од почетка Првог светског рата и навео да се тада Краљевина Србија ослањала на знање и умеће свог државног и војног руководства.

Он је назначио и да је од друге половине 19. и током 20. века, Србији наметана улога граничног подручја између цивилизација, између великих сила и супротстављених табора.

Таква тенденција посебно је потенцирана почетком 90-их година прошлог века када је дошло и до распада СФРЈ.

Николић је рекао да грађани Србије, баш као и официри и цивилни службеници желе да Србија у будућности буде фактор спајања и сарадње, мира и безбедности.

„Али лаж, нарочито о својој историји, не дозвољавамо ни највећим пријатељима, због наше страдалне колико и славне прошлости, због немерљивих људских жртава које су сваку српску кућу коштале барем једне мушке главе”, поручио је Николић.

Он је додао и да је убеђен да су огромни цивилизацијски и друштвени напредак и сазнања којима располажу данашње генерације, раскринкали покушаје ревизије улоге Краљевине Србије која је била на страни савезника, оснивач Антанте у Великом рату.

Руководство Републике Србије је одлучно у намери да свим својим грађанима, без обзира на националну и верску припадност, обезбеди највише могуће стандарде за живот и рад и на тај начин се и формално-правно придружи заједници европских народа. Ваша улога у том смислу је од изузетног значаја.

„Од данас ви сте лидери у својим колективима и колико сутра бићете у прилици да на својим радним местима покажете и примените стечена знања и искуства. Тако ћете да унапредите и иначе добро организовано функционисање система безбедности и система одбране у целини. Ваш мото нека буде: никада није довољно добро, све док може боље”, рекао је председник официрима.

„Даљи развој и унапређење ових институција јесте и биће гарант заштите националних интереса Републике Србије, и успешног извршења свих мисија и задатака Војске Србије”, поручио је председник Србије.

Председник Николић је уручио официрске сабље потпуковнику Саши Момчиловићу из Сурдулице, са укупним просеком 9,60.

Други у рангу је потпуковник Радован Гајић, из Лознице са просечном оценом 9,40 а сабљу је уручио и потпуковнику Брани Крњајићу, из Аутуна, Француска, са такође просеком од 9,40.

На свечаности у Народној скупштини, Николић је уручио значке полазницима 3. класе Високих студија безбедности и одбране који су успешно завршили школовање.

Потпуковник Момчиловић је поручио да ће он и његове колеге које су завршиле школовање савесним и стручним радом извршавати све задатке.

„У протеклом периоду уложено је доста труда и напора како би остварили постављене циљеве у усавршаању, а највећу подршку имали смо наших породица и порофесора. Професори, ваше знање и искуство, коректно понашање и однос омогућио нам је да проширимо знања и разумемео савремену стагетијску мисао, решавамо проблеме”, рекао је Момчиловић.

Министар одбране Братислав Гашић уручио је сабље осталим официрима који су успешно завршили школовање у 57. класи Генералштабног усавршавања Школе националне одбране.

Школовање у 57. класи Генералштабног усавршавања завршило је 38 официра, 31 из Србије, један из Босне и Херцеговине и шест из Анголе. Високе студије безбедности и одбране у 3. класи завршило је 12 полазника – четири официра Војске Србије, исто толико лица из министарстава и агенција Владе Србије, једно лице из Скупштине Србије и по један официр из Босне и Херцеговине, Хрватске и Македоније.

(Танјуг)