Косово пред вратима Савета Европе?

petrit-selimi

Косово постало пуноправни члан Венецијанске комисије

Приштина, Букурешт, Београд – Косово је постало пуноправни члан Венецијанске комисије Савета Европе, будући да то право није резервисано само за чланове СЕ, изјавио је за Данас Петрит Сељими, такозвани заменик министра спољних послова Косова Енвера Хоџаја, задужен за односе с јавношћу у кабинету ратног злочинца Хашима Тачија.

Сељими је објаснио да су чланови Венецијанске комисије и САД, Јужна Кореја и Мексико, земље које нису у СЕ, и истакао да је Косово добило више од две трећине гласова, што је готово идентичан резултат као када је прошле године постало члан Развојне банке Савета Европе.

„Нема никакве сумње да ћемо у блиској будућности такође постати земља чланица СЕ и тако омогућити нашим грађанима да се обраћају Европском суду за људска права, као што чине и сви други Европљани“, рекао је Сељими за наш лист.

Како Данас незванично сазнаје у дипломатским изворима у Приштини, Косово ће до децембра ове године поднети кандидатуру за чланство у СЕ. Према речима наших саговорника, „већ је обезбеђена двотрећинска подршка за такво придруживање“.

Коментаришући изјаву министра спољних послова Србије Ивице Дачића да Косово није постало пуноправни члан Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), извори Данаса из ткзв. Владе Косова су навели да једино што је Србија добила јесте да се не помиње реч „чланство“ у Резолуцији СЕЕЦП усвојеној на недавном самиту у Букурешту, али је наведено да је реч о „пуном и равноправном учешћу“ у тој регионалној иницијативи.

„Косово има сва права као и остале чланице СЕЕЦП, укључујући гласање, право вета, као и потписивања свих правних аката. Иначе, самит у Букурешту организован је на председничком нивоу, али Србију није заступао Томислав Николић, већ вицепремијерка Кори Удовички. Могуће је да је то учињено јер Николић није желео да буде неми посматрач придруживања Косова СЕЕЦП“, кажу у Приштини.

У Министарству спољних послова Румуније, председавајуће СЕЕЦП, у изјави за Данас су објаснили да је, у складу са „трајном посвећеношћу инклузивном карактеру регионалне сарадње“, Букурешт позвао представнике Приштине на све релевантне састанке СЕЕЦП током свог мандата, у складу са правилима те иницијативе.

„Све државе чланице одлучиле су да позову Косово* да учествује на трајном основу у активностима и на састанцима СЕЕЦП, на свим нивоима и под равноправним условима, чиме се признаје да његово учешће умногоме доприноси снажењу регионалне сарадње, стабилизацији и безбедности у региону“, пише у одговору МСП Румуније на питања Данаса.

Важно саветодавно тело

Венецијанска комисија основана је 1990. у истоименом италијанском граду, где се одржавају седнице овог тела чије седиште се налази у Стразбуру. Задатак Комисије, једног од најважнијих саветодавних тела Савета Европе, јесте да обезбеди правне савете земљама чланицама СЕ које желе да се ускладе са европским стандардима.

Марија Стојановић – Данас