Црногорци, црногорски језик, ЦПЦ или измишљена нација, измишљени језик, измишљена црква

Crna_Gora

ПOДГOРИЦA – Према истраживању коjе jе спровела Mатица црногорска на тему идентитетских ставова грађана Црне Горе, црногорским jезиком говори 41,1 одсто грађана, српским 39,1 посто, док jе 11,5 одсто испитаника одговорило да су све то исти jезици и свеjедно jе како се зову.

Истраживање jе показало да 29,5 одсто грађана сматра да треба да постоjи само Српска православна црква, 7,1 проценат да треба да постоjи само Црногорска православна црква, њих 30,6 одсто сматра да треба обезбедити равноправност СПЦ и ЦПЦ, док 32,8 нема став о овом питању.

На питање коjа jе наjвећа препрека развитку црногорске државе, 51,3 одсто грађана сматра да су то лоши политичари и у власти и у опозициjи заjедно, кривце у лошоj опозициjи види 48,8 одсто становништва, проценат од 52,3 мисли да jе у проблем у лошоj власти, 81,9 одсто види проблем у сиромаштву, 77,7 у слабоj економиjи, 75 одсто у корупциjи и криминалу, док 60 процената сматра да се не примjењуjу закони државе.

На питање колико су поносни што су црногорски државаљанин, 32,5 одсто испитаника jе одговорило да су веома поносни, углавном jе поносно 44,6, ниjе баш поносно 15,5 одсто, док 7,4 процента ниjе уопште поносно, преноси портал ЦДM.

Упитани како треба дефинисати црногорску државу, 14,7 одсто грађана jе одговорило као националну државу Црногораца, 4,7 одсто као националну државу Срба, 23,1 одсто као вишенационалну државу у коjоj су све нациjе равноправне, 45 одсто као грађанску државу свих грађана Црне Горе, док 12,5 одсто нема став.

Oво jе четврто истраживање те врсте коjе jе спровела Mатица црногорска и обухватило jе репрезентативан социолошки и методолошки узорак на државном нивоу.

Било jе фокусирано на релевантне аспекте савременог црногорског идентитета, а у оквиру истраживања испитивани су ставови грађана према државном идентитету, патриотизму, нациjи и национализму, мултикултуралности, jезику, религиозности, вероисповести и институционалноj заштити националног и културног идентитета.

Танјуг