Градоначелник Вуковара: Двоjезичност у том граду уведена је „на силу и противно закону“

vukovar-ustaski-grafiti

ЗAГРEБ – Штаб за одбрану хрватског Вуковара прикупио jе довољан броj потписа за расписивање референдума о двоjезичности, показуjе извештаj коjи jе Влада данас упутила Хрватском сабору.

Прикупљено jе више од 526.549 правноваљаних потписа, што jе законски критериjум од потребних 10 посто од укупног броjа бирача, а Сабор треба да одлучи да ли ће Уставном суду поднети захтев за оцену уставности референдумског питања или ће одредити датум референдума, обjавила jе агенциjа Хина.

Штаб, познат по политичком деловању десне ориjентациjе, тражио jе референдумским питањем ограничавање употребе jезика и писма националних мањина на средине где оне чине половину становништва, а не трећину што jе сада случаj.

Tа организациjа позната jе и по организовању протеста у Вуковару током коjих су са зграда државних институциjа скидане латинично-ћириличне плоче и уништаване, што се после проширило и на друге средине у коjима живе Срби.

Извештаj о провери броjа и веродостоjности потписа бирача за расписивање референдума о ћирилици на седници хрватске Владе поднео jе министар управе Aрсен Баук. Tо Mинистарство jе, заjедно с Државним заводом за статистику (ДЗС), било задужено за проверу потписа.

Баук jе навео да jе у 19 кутиjа било примљено 7.459 потписних књига у коjима jе било укупно 598.780 потписа, а да jе ДЗС методом случаjног узорка утврдио да од тог броjа има 576.388 веродостоjних потписа,што jе више од довољног броjа за расписивање референдума.

Додао jе и да ниjе било могуће утврдити да ли су потписи прикупљани на прописаним местима jер на потписним књигама нема белешке о томе.

Вуковар jе у недељу добио и новог градоначелника, Ивана Пенаву, кандидата такође десне ХДЗ, коjи jе оценио да jе двоjезичност у том граду уведена „на силу и противно закону“.

Хрватска Влада своjевремено jе наjављивала уставне промене коjе би онемогућиле одржавање референдума коjима се ограничаваjу или смањуjу права мањина.

Танјуг