Одмотава се клупко ратних злочина над Србима у Брчком (ВИДЕО)

Vasiljko-todic

Један од ратних заробљеника Васиљко Тодић из Брчког, који је 83 дана провео у логорима у Горњем Рахићу и Маочи, изјавио је Срни да се јуче ухапшени Менсур Пељто иживљавао над заробљеним Србима.

“Били смо затворени у комори за дозријевање воћа на Окрајцима код Горњег Рахића, а Менсур Пељто често је долазио заједно са Шоком /Реџепом Салајем/ да нас туку. Имао је обичај да каже да Срби воле слогу и онда нас је окупљао у круг да клечимо, а он нас је ударао чизмом у груди и обарао на бетон. Били смо на ивици снаге од удараца, а он нас је нагонио да устанемо и онда је понављао своју вјежбу, јер кажу да је био каратиста”, испричао је Тодић.

Према Тодићевим ријечима, касније је Пељто доводио некакав вод војника са тракама око главе и они су их, такође, тукли. Са њима је била и извјесна дјевојка Весна која је пред рат била конобарица у једној кафани у Насељу солидарности.

Припадници Сипе ухапсили су Менсура Пељту због ратног злочина против цивила и ратних заробљеника на подручју Брчког.

Сипа је Пељту ухапсила у Сарајеву на основу истраге коју против њега води Тужилаштво Брчко дистрикта преноси СРНА.

Тужилаштво

На адресу нашег портала стигло је и званично саопштење Тужилаштва Брчко дистрикта у коме се наводи да су завршне истражне активности дефинисане појединачним планом истраге,  а које су усмјерене на  кривично процесуирање пред надлежним судом лица М.П., лишеног слободе током јучерашњег дана.

Мјере кривичног гоњења према овом лицу предузимају се због основа сумње да  је  током 1992. године на подручју предратне општине Брчко у мјесту Горњи Рахић починило ратни злочин према цивилном становништву и ратним заробљеницима. Сумња се, наиме, да је М.П. као припадник војне формације “ХОС”, вршио мучење, нечовјечно поступање, наносио велике патње и повреду тјелесног интегритета и здравља према цивилима и ратним заробиљеницима српске националности заточеним у кругу бившег шумског газдинства „Мајевица” на локалитету Окрајци.

Сутра суђење Татаревићу

Још су прошле године београдске „Вечерње новости“ писале о бури коју је  изазвала Тодићева изјава као сведока у поступку за ратни злочин против Татаревића, да су му полицијски истражитељи Митхат – Мидо Бећиревић и Изудин Побрић 2008. године нудили 50.000 евра да не одустане од исказа из заробљеништва.

Тодић, који се спрема да поново сутра прати суђење Асмиру Татаревићу који га је, према његовим ријечима, заједно са осталима мучио, на крају своје изјаве наглашава да је свјестан чињенице да је на страни сва три народа било жртава, али да је незадовољан односом јавности према српским жртвама и заробљењицима у Брчком.

Више погледајте у Тодићевој изјави:

Извор: http://brckonavezi.com/v1/odmotava-se-klupko-ratnih-zlocina-nad-srbima-u-brckom-video/?lang=cir