Предаје шиптарима Косово и то правда „искреношћу“

nikolic vucic

Берлинском поруком да су сви сити политике Србије, различите за домаћу и међународну употребу, премијер Александар Вучић је обнародовао, како је рекао нови српски почетак искреног односа према Немачкој и другим државама.

– Многе земље сите су тога да се једно говори, а друго ради. Нови почетак је да оно што говоримо и урадимо, мислимо – објаснио је премијер и најавио поштен и одговоран приступ, без скривених порука и лоших намера.

Оваквим наступом, према оцени бившег посланика ДСС Милоша Алигрудића, иначе доживотног почасног члана у Парламентарној скупштини Савета Европе, Вучић оправдава погрешну државну политику коју води.

 

Немачко-руски загрљај

Вучићев наступ, према оцени бившег амбасадора Србије у Паризу Предрага Симића показује да је Србија у загрљају Немачке и Русије, што, како каже, даје добре резултате, с обзиром на опасност да Србија буде увучена у украјински проблем.
– То је реалан приступ спољне политике. Нема велике разлике у размишљањима те две земље и углавном су то и позиције Србије -каже Симић уз оцену да је видан ослонац на Немачку на путу Србије ка ЕУ.

– Оваквим ставом премијер хоће да пошаље поруку да је једино добро то што он ради, док је свака алтернатива лоша. Пристао је на све, и да преда део територије и, мора да се оправда тако што поручује да су други исто радили, али нису хтели да признају. Хвала му на искрености, јер ти други су говорили да бране Србију, а радили су у корист Брисела, па је ово је корак напред да се искрено штити ЕУ интерес који је и интерес Србије – тумачи Алигрудић за „Вести“.

Овај политичар сматра да је права алтернатива, ревидирање односа са ЕУ и постављање на „здраве ноге“ тако што ће Србија узети што више, а дати што мање и сачувати државни интерес.

– Ово што се ради је „све дајем, а ништа не добијам“ – оценио је Алигрудић. Он додаје да би са Вучићем могао да се сложи само у ставу да власт коју грађани бирају не треба да се конфронтира, већ да шири круг пријатеља у свету и да не затеже и не компликује односе са ЕУ и истоком, већ да балансира државну политику.

 

Одбрана Јужног тока

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је у Београду да је постигао сагласност са Александром Вучићем да буду настављени радови на гасоводу Јужни ток.
Орбан је рекао да Мађарској нико не може да одузме право да брине о сопственој енергетској безбедности.
Вучић је најавио је да ће 7. и 8. јула разговарати са руским Путином и Медведевим о Јужном току.
– Наше радне групе раде на припреми уговора и покушаћемо да што више ствари ускладимо са европским правилима – рекао је Вучић и нагласио да ће Србија при томе штитити своје интересе.

– Садашња државна политика је, међутим, политика конгломерата ЕУ са стратегијом који они имају за Балкан и у којој им српски премијер подилази – оценио је Алигрудић.
Политички аналитичар Бранко Радун сматра да је премијер Вучић генерално мислио да нема више двоструког односа који су гајиле неке претходне владе.

– Тај однос ранијих српских влада, нарочито оне предвођене Демократском странком био је да се једно приказује и говори у иностранству, а нешто сасвим друго народу у Србији. Тај дуализам је већ био шизофреничан, па Вучић поручује да се више ништа ни од кога неће крити и да се грађанима Србије неће обећавати нешто што је у колизији са ЕУ или другим државама – каже Радун за „Вести“.

Д. Декић – Вести