Видовданска Литија 2014. (ВИДЕО)

litija2014

Са благословом Његовог Преосвештенства епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу Г. др Артемија одржана је 28. јуна ове 2014. године у организацији Свесрпске народне организације „Срби на окуп“ Видовданска Литија од београдског споменика Кнезу Михаилу до манастира свети Јустин Ћелијски у Барајеву. У Литији је узело учешће више стотина Срба. Литија је кренула тачно у поноћ. Како традиција налаже уз овај празник је, осим подразумеване богослужбене и литургијске прославе, био приређен и кутурно-национални програм којим је овај празник такође бити обележен. Учесници Литије су у манастир преподобнога Јустина Ћелијског стигли после седмочасовног хода пре Свете архијерејске Литургије, коју је служио Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије, са почетком у 9:00 часова.

Након Свете Литургије, по утврђеној пракси, служио се  Парастос свим војницима и војсковођама који падоше у борби за Крст часни и слободу златну, пре Косовског боја, у самом боју и после њега, све до данашњих дана.

Након богослужења приређена је скромна, посна, славска трпеза љубави, а након ње свечана Видовданска академија са примереним културно-уметничким садржајем, у организацији Епархије, а све са благословом Његовог Преосвештенства Г.Г. Артемија.
СРБИ НА ОКУП